O versiune africana de circ: Circus of Joy

Atunci cand intentionezi sa mergi la un spectacol intitulat “Mother Africa – Circus of Joy”, asa cum am facut noi pe 27 februarie, te intrebi in primul rand ce cauta circul pe scena Salii Palatului si ce poate sa aduca nou acest gen de spectacol pentru a captiva publicul mai mult decat ar face-o o reprezentatie clasica de circ.

Ajuns in sala, esti intampinat de zgomotele si culorile Africii si astepti sa primesti fara intarziere raspunsuri la intrebarile tale. Ti le dezvaluie primul personaj care apare pe scena pentru a deschide seria de demonstratii. Iti spune ca vei avea parte de o experienta de neuitat deoarece acesta nu este orice fel de circ … este Circ African!

Actiunea se dezlantuie in incercarea de a ilustra viziunea africana asupra notiunii de circ. Scena se umple de trupuri ciocolatii si in fata ta evolueaza pe rand sau simultan contorsionisti, jongleri, acrobati, ce interpreteaza o parte din numerele pe care le poate oferi un circ obisnuit, insa avand ca fundal ritmul muzicii africane. Dansuri tribale, ritualuri, incantatii, improvizatii, se strecoara apoi printre numerele de circ scriind povestea africana a diversitatii. Ai impresia ca actiunea se muta din arena in mijlocul unui ritual tribal pentru a se intoarce inapoi in arena, dar de fapt e doar pe scena. Toate interpretarile sunt impodobite de vestimentatia multicolora a protagonistilor, menita parca sa-ti distraga atentia de la micile erori de sincronizare sau coregrafie, compensate de spectaculozitatea evolutiilor.

Pe masura ce vezi mai mult din spectacol, incepi sa iti pui alte intrebari. E circ sau e mai mult decat circ? Sau mai putin? Indiferent care e proportia de circ din totalitatea demonstratiilor, un lucru e cert: africanii au venit in Romania pentru a ne propune o noua perspectiva asupra circului. Si au argumentat-o prin fiecare evolutie a lor, dovedindu-si maiestria prin cucerirea publicului de toate varstele.

Iar in amestecul final de circari si spectatori, steaguri, zgomote si costume, aceeasi voce de la inceput anunta ca vor veni si anul viitor. Probabil vor sa se asigure ca am invatat lectia pe care au predat-o despre versiunea lor de circ.

Galerie foto: Vlad Toma

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/MotherVlad/]

Galerie foto: Dorel Melinte

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/MotherDoru/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *