Gogol Bordello au venit rai si au plecat la fel

O trupa de gypsy punk cosmopolita, senina si debordand de energie a luat cu asalt Sala Palatului pe 9 martie, in cadrul unui concert organizat de compania Events. Se numeste Gogol Bordello si, judecand dupa show-ul de aseara, ii banuiesc pe membrii ei ca nu au splina!

Seara a inceput la ora 20.00 fix cu Pedro Erazo, un DJ nascut in Ecuador si stabilit in New York, care a mixat timp de trei sferturi de ora, in timp ce publicul, putin numeros la inceput, inca isi ocupa locurile pe scaune – sau in picioare, pentru ca unii stiau deja ca nu are rost sa se mai aseze… Dupa show-ul energic al lui Pedro, a urmat o pauza destul de lunga, in care s-au facut ultimele aranjamente pe scena, iar din boxe au curs diverse piese remixate, printre care si o manea despre care nu stiu cum se numeste, dar care a venit ca nuca in perete si pe care cei din public au huiduit-o, pur si simplu (pentru ca alt cuvant mai potrivit nu exista), pana la final.

In jur de 21.15, membrii formatiei Gogol Bordello au inceput sa tasneasca pe rand din culise, in aplauzele audientei si nu se scursese nici un minut din prima piesa, ca deja jumatate din sala incepuse sa danseze. Ritmurile infernal de rapide ale pieselor si dansurile nebunesti ale celor de pe scena, imbracati la fel de trasnit precum le e si muzica au fost prezente timp de aproximativ 90 de minute, cu tot cu bis (de-asta va spuneam ca probabil cei de la Gogol Bordello nu au splina). N-au cantat decat vreo doua piese mai lente, dar asta pe final, in rest aratand cu totii o energie absolut incredibila si o mare bucurie de a canta, sarind, facand piruete si alergand continuu. Printre compozitiile prezentate la Sala Palatului s-au numarat “Break the Spell”, “Pala Tute”, “My Companjera”, “Immigraniada (We Comin’ Rougher)”, “Last One Goes the Hope”, “Alcohol”, “Start Wearing Purple” si “American Wedding”. Frontmanul Eugene Hutz a stropit cu vin primele randuri la inceputul si la sfarsitul concertului, in mod traditional, si intre piese a vorbit in romana destul de mult.

Pe langa show-ul plin de viata de pe scena, am remarcat si o mare apropiere fata de fanii lor, cei din trupa cantand aproape numai pe marginea scenei, ba chiar Eugene si violonistul Sergey Ryabtsev au coborat pe rand in public, unde si-au strans mainile cu toti cei care au dat navala sa ii atinga si sa se pozeze cu ei. Evident, fortele de ordine au fost greu incercate de-a lungul concertului, pentru ca publicul dezlantuit (si provocat constant de muzicieni sa se apropie si mai mult), cu greu putea fi stapanit sa nu se urce direct pe scena. Concertul s-a terminat in jur de ora 23.00, in ovatii zgomotoase, iar Gogol Bordello a pornit spre urmatorul punct al turneului “We Comin’ Rougher” si anume Istanbul, pe 11 martie.

Cei care i-au mai vazut spun ca show-ul de aseara a fost destul de cuminte fata de cele din trecut, dar, ca o persoana aflata la prima intalnire cu new yorkezii adoptati, declar ca spectacolul a fost unul surprinzator de alert, de viu si de molipsitor.

Foto: Vlad Toma

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Gogol Bordello/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *