Sonate si Impresii pentru George Enescu

Patru interpreti de elita ai muzicii clasice si-au imbinat cu maiestrie actele creatoare pentru a-l omagia pe George Enescu printr-o serie de recitaluri menite sa ne incante auzul luni, 14 martie 2011. Manuindu-si instrumentele cu miscari dramatice, muzicienii au jonglat timp de doua ore cu sunetele desprinse din partituri ce s-au degajat armonios in atmosfera din Sala Atelier a Teatrului National din Bucuresti.

Despre concert va spunem ca este doar unul dintre episoadele turneului omagial inceput in Italia – la Monza si Venetia – planuit atent de Agentia Vreau Bilet si Asociatia Culturala Maria Domina pentru a marca al 130-lea an de la nasterea marelui compozitor roman. Insa calatoria artistilor si a muzicii lui George Enescu nu se opreste aici. Lantul de intamplari muzicale se va prelungi cu o serie de concerte in Romania, pentru a continua apoi in strainatate.

Introducerea in atmosfera recitalurilor a fost pusa in valoare de Frederieke Saejis, violonista olandeza care a interpretat o sonata creata in stil enescian de compozitorul belgian Eugène Ysaÿ si dedicata muzicianului roman comemorat. Compozitiile insufletite ulterior de cei patru artisti au apartinut in exclusivitate repertoriului lui Enescu. Muzicienii si-au etalat veleitatile in interpretarea celor Sapte Cantece pe versuri de Clement Marot, Op. 15 – baritonul german Birger Radde – si a Sonatei in Do Major, Op. 26 – violoncelistul roman Mihai Marica, ambii acompaniati de pianistul Ilya Poletaev.

Imediat dupa interpretarea Sonatei in Fa Diez Minor, Op. 24 de catre acelasi Ilya Poletaev, concertul a atins punctul culminant prin interpretarea de catre Frederieke si Ilya a Impresiilor din copilarie/Impressions d’Enfance, lucrare celebra a lui George Enescu. Finalul fragmentului din Impresii a marcat totodata si sfarsitul concertului, dupa aceasta evolutie artistii multumind publicului prin numeroase reverente si lasandu-l sa-si savureze propriile impresii.

Daca nu ati fost prezenti la TNB, urmariti-i in continuarea turneului dedicat lui George Enescu. Ii puteti intalni in Bacau si Iasi sau, de ce nu, la Roma.

Articol realizat in colaborare cu Ioana Sandru

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Sonate/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *