“Doua povesti de amor”, o singura premiera spectaculoasa

Piesele “Ursul” si “Cerere in casatorie” de Anton Cehov au fost reunite sub titlul “Doua povesti de amor”, spectacol care a avut premiera la Sala ArCuB pe 20 martie.

Intr-o sala renovata si decorata in nuante placute de mov, am asistat duminica la colajul “Doua povesti de amor”, cu Cerasela Iosifescu, Silviu Biris si Ion Arcudeanu, in regia lui Mircea Cornisteanu. La inceput s-a jucat “Ursul”, comedia intr-un act a lui Cehov, in care cele doua personaje principale, Elena Ivanovna Popova si Grigori Smirnov descopera fiecare ca sinele propriu este cu totul altul decat si-l imaginau si ca viata te poate duce in locuri neobisnuite, iar in acele locuri poti gasi chiar fericirea.

Popova (Cerasela Iosifescu) deplange moartea sotului de aproape un an, ingrijita de servitorul sau Luca (Ion Arcudeanu), dar linistea ii este tulburata de aparitia lui Smirnov (Silviu Biris), un militar nobil, dar cam din topor, venit sa-si recupereze datoriile de la sotul defunct. Cum Popova nu are bani pe moment, Smirnov decide sa ramana in casa ei pana cand va fi platit. Cei doi au dialoguri dure in contradictoriu, Smirnov declarandu-se un misogin convins (si urlandu-si dezaprobarea fata de femei, care, in viziunea lui sunt proaste, slabe si necredincioase), iar Popova contraatacand cu exemplul propriu de femeie cinstita care, desi a fost inselata si umilita de sot pana la moartea lui, inca ii este credincioasa.
Cum Smirnov nu se da dus din casa, ba o mai si provoaca la duel, Popova accepta sa se bata, desi habar n-are sa foloseasca o arma. Insa, in timp ce stapana casei se pregateste, militarul isi da seama ca a inceput sa se indragosteasca de aceasta femeie apriga, diferita de tot ce cunoscuse el pana atunci si nu prea mai vrea s-o ucida. Asa ca alege sa-si declare sentimentele, fie ce-o fi…

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Ursul/]

Dupa o scurta pauza in care decorul de pe scena a fost refacut si costumele schimbate, aceiasi trei actori au revenit cu a doua parte a spectacolului, reprezentata de comedia “Cerere in casatorie”. Ivan Vasilievici Lomov (Silviu Biris) si vecinul sau Stepan Stepanovici Ciubukov (Ion Arcudeanu) traiesc in buna intelegere, pana in ziua in care Lomov ii cere mana Natalia Stepanovna (Cerasela Iosifescu), fiica mosierului. Desi acesta e de acord sa i-o dea (mai ales ca Natalia nici nu intinerea, si nici frumusetea n-o dadea afara din casa), tinerii nu reusesc sa ajunga la discutia despre casatorie, pentru ca se impiedica in tot felul de conversatii in contradictoriu, care se lasa cu lesinuri, cu batai si cu palpitatii.

Lomov e foarte timid, usor peltic si mai are si probleme cu inima, in schimb ii place grozav sa se contrazica, iar Stepanovna nu vede prea bine, in schimb se tine tare cand e vorba de proprietatile familiei ei si de cainele acesteia, care, evident, e mai bun, mai frumos si mai destept decat al lui Lomov. Cat despre Stepan, acesta e tentat sa-i tina partea fiicei, dar pana la urma isi pierde si el rabdarea, ii casatoreste pe cei doi si ii lasa sa se descurce singuri cu necazurile conjugale.

Cei trei actori pe care i-am vazut duminica seara trecand de la un rol la altul pe parcursul a mai bine de o ora si jumatate au reusit sa transmita foarte bine spiritul comic din piesele lui Cehov, ceea ce a facut ca spectatorii sa rada aproape continuu, alaturi de regizorul Mircea Cornisteanu, care era si el in sala, chiar pe locul de langa noi. Cei care nu cred ca am vazut doua comedii care isi merita acest nume, pot merge pe 27 martie, ora 19.00, la aceeasi Sala ArCuB, unde se pot convinge singuri ca “Doua povesti de amor” intr-o duminica seara te pot binedispune instantaneu.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Cerere in casatorie/]

Share

One thought on ““Doua povesti de amor”, o singura premiera spectaculoasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *