“Biutiful” – un om, o viata, o tragedie

Cand zici Alejandro González Iñárritu zici “Babel”, “Amores Perros”, “21 Grams”. Iar din 2010 incoace, in portofoliul regizorului s-a adaugat si “Biutiful”, un film dramatic, trist, intunecat, asa cum sunt si restul de care va pomeneam.

“Biutiful” a avut nominalizari la tot felul de premii, insa printre ele s-au numarat si o nominalizare la Oscar in 2011, pentru Cel mai bun film strain si inca una pentru Cel mai bun actor. Insa, chiar daca la Premiile Academiei nu a ramas decat cu nominalizarea, Javier Bardem a reusit sa castige premiul la aceasta categorie in cadrul festivalului de la Cannes. Nici nu era greu sa fie premiat, avand in vedere ca a interpretat cu mult suflet rolul lui Uxbal, un tata a doi copii, telepat si bolnav de cancer in faza terminala si cu o sotie cu probleme de personalitate.

Filmul traseaza ultimele zile din viata acestui barbat, care traieste intr-o Barcelona care pare mereu murdara, ostila si sumbra si asupra caruia par sa se abata toate necazurile lumii. Uxbal isi duce singur crucea, refuzand sa le impartaseasca celor dragi faptul ca e pe moarte, insa straduindu-se sa le ofere momente frumoase, pentru ca ei sa nu-l uite. Obsesia lui este cu atat mai mare cu cat el nu si-a cunoscut tatal, care a fugit in Mexic inainte de nasterea lui si nu a putut sa-l planga atunci cand a murit. Insa, in aceasta privinta este norocos, pentru ca trupul neinsufletit al tatalui, care a fost pastrat in formol, este scos pentru a fi incinerat si astfel reuseste sa-l vada pentru prima si ultima data.

Desi a reusit sa adune o suma frumoasa pe care sa o lase copiior, afacerile lui Uxbal (implicand imigranti chinezi si senegalezi exploatati, dar pe care el se straduieste sa-i ajute cum poate) sunt la limita legii si tot mai incurcate pe zi ce trece, sporind angoasele si ingreunand sentimentul de vinovatie de pe umerii barbatului. Boala il consuma treptat, incat pana la urma trebuie sa-i marturiseasca fiicei lui, care incepe sa simta ca i se intampla ceva, ca nu va mai ramane mult printre ei. Nu se teme de moarte, pentru ca fiind telepat poate sa vada si poate sa comunice cu diversi oameni care au trecut in nefiinta, si stie ca moartea nu este decat o granita dincolo de care te asteapta o alta existenta. Mai stie si ca nu poate face nimic sa-si impiedice disparitia fizica, insa se straduieste sa isi incheie corect socotelile cu viata si cu cei din jur inainte de a pleca.

“Biutiful” este un film care emotioneaza, pentru ca vorbeste despre drame reale care se pot intampla oricui, pentru ca nu poti sa nu te intrebi cam cata durere si cate necazuri poate sa indure un singur om. Si pentru ca Javier Bardem poate sa-si interpreteze personajul cu atata traire, incat sa ajunga si in cele mai inchise dintre suflete. “Biutiful” nu este un film la care sa te duci razand si mancand floricele, pentru ca s-ar putea sa-ti ramana in gat vazand atata viata, atata moarte si atata tragedie. Cei pregatiti pentru o portie de realitate crunta pot vedea filmul chiar de maine, cand va avea premiera in cinematografele Patria si AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, urmand ca apoi sa ruleze in cinematografele din toata tara. “Biutiful” este distribuit de Transilvania Film.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *