Silviu Biris: “Doua povesti de amor este un spectacol first class”

Actor al Teatrului National “I.L. Caragiale” din Bucuresti inca din din 1997, Silviu Biris este in prezent angrenat, printre alte proiecte, si in spectacolul “Doua povesti de amor”, care poate fi vazut si duminica, pe 27 martie, ora 19.00, la Sala ArCuB. Actorul a acceptat sa ne povesteasca putin despre piesa si ce l-a atras la ea, despre munca alaturi de regizorul Mircea Cornisteanu, dar si despre restul activitatilor sale artistice.

Cum ati ajuns sa jucati Cehov?

Am ajuns sa joc Cehov din… disperare! Voiam sa joc un rol important, un rol care sa ma reprezinte si sa imi permita sa ma desfasor cu toata puterea varstei. A fost aproape ca un strigat de ajutor si se pare ca ArCub prin d-na Mihaela Paun si o echipa de oameni exceptionali m-au auzit. Am primit, spre norocul meu, nu doar o mana de ajutor, ci doua. 🙂
Sunt angajat la TNB din 1997, dar din pacate rolurile pe care le-am avut aici, in 14 ani de activitate sustinuta , cu o exceptie sau doua, au venit ori ca unii actori le-au refuzat ori ca altii nu au fost in stare sa le duca pana la capat sau sa faca fata lucrului cu regizorii. Cu alte cuvinte, de multe ori am primit ramasitele si se pare ca, asa cum au spus cronicile de specialitate si publicul, le-am facut sa straluceasca!
Am aproape 40 de ani si ma simt ca un cal de curse care e pus sa alerge 100 de metri. Cel putin la mine in teatru. Astept momentul in care mi se va incredinta un rol cu adevarat important si de maturitate scenica la TNB. Daca in cazul Teatrului National trebuie sa astepti ca cineva acolo… sus sa isi dea seama de calitatile si potentialul tau artistic, in ceea ce ma priveste nu mi-am permis sa mai stau pe ganduri. Am fortat destinul si am ridicat stacheta competitiei cu mine insumi, indreptandu-ma catre dramaturgia rusa pe care o ador si pe care din pacate nu am avut ocazia s-o intalnesc serios decat in facultate. Am recitit “Ursul” si “Cererea in casatorie” ale lui Cehov si mi-am zis: Ocen Haraso! Asta-i textul. E genial! Daca nu eu, atunci cine, daca nu acum, atunci cand ? 🙂

Cum ati perceput munca sub “bagheta” regizorului Mircea Cornisteanu?

Evervescenta si molipsitoare. Mircea Cornisteanu este nu numai unul dintre cei mai importanti regizori de teatru din Romania, ci si un bun cunoscator al universului cehovian. Creatia domniei sale cu spectacolul nationalului craiovean “Unchiul Vanea” ramane memorabila. In plus, Mircea Cornisteanu detine un lucru elementar in abordarea unei comedii, calitate ce lipseste din pacate multora dintre regizorii nostri: umorul, mai ales cel scenic!

Ce le-ati spune acelora care nu au vazut piesa pentru a-i determina sa vina la teatru?

Dragilor, veti auzi un text genial, veti vedea un decor de teatru, costume si muzica special gandite pentru a servi situatiile textului, trei actori – Cerasela Iosifescu, Ion Arcudeanu si cu mine – dedicati trup si suflet spectacolului si care nu precupetesc nimic atunci cand sunt in fata dumneavoastra. Intr-un cuvant, un spectacol first class gazduit intr-o sala noua si eleganta! Impresia unanima de dupa spectacol a fost a unei seri de week-end implinite, chiar daca unii dintre spectatori aveau doar… 5 ani!

Daca ar fi sa numiti o persoana din teatru care v-a influentat foarte mult, ce nume am auzi?

Profesorul meu, regretatul Ion Cojar.

Care dintre rolurile pe care le-ati interpretat de-a lungul timpului va este cel mai apropiat sufleteste?

Meseria mea este ca o himera. Atunci cand cortine cade, dispare si magia! Eu nu raman prea multa vreme ancorat in trecut, sorb cu nesat prezentul! Deci ma bucur acum de aceste superbe roluri cehoviene, Grigori Stepanovici Smirnov si Ivan Vasilievici Lomov, un ,”urs’” si un holtei, cu care din pacate e posibil sa te-ntalnesti doar o data-n viata. 🙂

Pe langa teatru, va ocupati de film, muzica si televiziune. Care domeniu va este cel mai drag?

In acest moment… muzica. Este un domeniu prea putin explorat de mine si vreau sa-l cercetez ceva mai amanuntit. Nu uitati de colaborarea mea constanta si cu Circul Globus. Iubesc copiii si spectacolele dedicate acestui important segment de public.

Ce proiecte artistice mai aveti pentru anul in curs?

Turneele in tara, dar si in strainatate cu spectacolele “Nimeni nu-i perfect!” in regia maestrului Radu Beligan, “Schimb de sotii”, in regia Dianei Lupescu si bineinteles “Doua povesti de amor”, in regia lui Mircea Cornisteanu, o noua premiera la Globus, regia Brandusa Novac si primul meu CD cu muzica romaneasca de suflet si de petrecere impreuna cu Taraful Cleante.

Va multumesc pentru timpul acordat, mult succes!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *