Enescu si Bartók interpretati de Antal Szalai si Jozsef Balog

Pentru a completa seria de evenimente organizate cu ocazia implinirii a 130 de ani de la nasterea muzicianului roman George Enescu, sambata, 2 aprilie, la Sala Radio a fost gazduit inca un concert omagial. Si pentru ca tot in 2011 se implinesc 130 de la nasterea muzicianului ungar Bela Bartók, organizatorii – VreauBilet – au imbinat cele doua comemorari intr-un recital sustinut de doi tineri artisti maghiari.

In fata celor 7600 de tuburi recent restaurate ce alcatuiesc una dintre cele mai mari orgi din Europa, expresivii Antal Szalai (vioara) si József Balog (pian) au interpretat simultan piese ale celor doi mari compozitori comemorati realizand un deosebit melanj muzical si cultural. Prin executarile succesive ale fragmentelor din repertoriul lui Enescu si Bartók, Antal Szalai si József Balog si-au confirmat renumele castigat de-a lungul anilor pe scena muzicii clasice internationale.

Seara a inceput cu Sonata nr 2 pentru vioara si pian a lui Bela Bartók si s-a incheiat cu Sonata nr 3 pentru pian si vioara in La minor (In caracter popular romanesc) a lui Enescu. Repertoriul a mai inclus Sonata nr 2 pentru pian si vioara in fa minor (Enescu) si Cantece populare maghiare (Bartók).

Alegerea Sonatei nr 2 a lui Bartók in deschiderea concertului nu a fost intamplatoare. In 1924, cu ocazia organizarii de catre Societatea Compozitorilor Romani a unui concert dedicat aproape in totalitate operelor lui Bartók, aceasta piesa a fost interpretata de insusi Enescu, acompaniat la pian de Bartók. Se spune ca momentul a fost marcant, reprezentand punctul de referinta al prieteniei dintre cei doi mari compozitori.

Remarcabila in aceasta seara a fost implicarea cu care muzicienii si-au manuit instrumentele. Evolutia a fost cu atat mai impresionanta cu cat instrumentul din mainile lui Antal Szalai nu era o vioara oarecare, ci un Stradivarius veritabil din 1733, care a apartinut unui alt artist maghiar, violonistul György Garay.

De asemenea, demna de luat in seama a fost sincronizarea perfecta dintre cei doi, din prestatia lor lasand sa se intrevada indelunga colaborare muzicala, dar si repetitiile intense (pentru concertul de la Sala Radio muzicienii au venit in Romania cu aproape o saptamana inaintea concertului pentru a exersa). Iar maniera prin care au dat suflet elementelor din compozitiile unor mari nume precum Bartok si Enescu ne-a demonstrat ca isi merita renumele.

Articol realizat in colaborare cu Liana Bundalici

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Enescu Bartok/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *