“Maria Ta”, o parodie cavalereasca

Daca va plac povestile cu cavaleri si mai ales daca va plac parodiile dupa povestile cu cavaleri, atunci “Maria Ta”, film distribuit de Ro Image, care a avut premiera pe 8 aprilie si care ruleaza in aceasta perioada in cinematografele din Romania, este exact ceea ce va trebuie.

Toti cavalerii pe care i-am cunoscut pana acum si care, pe deasupra, mai erau si fii de regi, aveau cateva caracteristici de neconfundat: erau viteji, razbatatori, manati de idealuri inalte – dupa cum este si cazul lui Fabious (James Franco), cel mai curajos, cel mai in forma, dar si cel mai popular cavaler care s-a vazut vreodata. Insa nu este si cazul fratelui sau, Thadeous (Danny McBride), care e gras, lenes, toata ziua umbla brambura prin sat, petrece cu prietenii la bautura, agata sotiile altora si, in general, il doare in cot de toata tevatura cu cavalerismul, misiunile impotriva vrajitorilor, semnarea tratatelor de pace si de alte atributii pe care le-ar avea in general un vlastar de vita nobila. Tatal celor doi nu stie ce sa mai faca pentru a-i baga mintile in cap, insa, cand Belladonna (Zooey Deschanel), iubita lui Fabious este rapita de vrajitorul Leezar (Justin Theroux), in vederea unui ritual dracesc, lenesul Thadeous n-are incotro si porneste si el in misiune alaturi de fratele sau, de oamenii acestuia, dar si de omul sau de incredere, Courtney.

Surprinzator sau nu, desi da cu stangul in dreptul de cateva ori, Thadeous intelege pana la urma importanta misiunii sale, si incepe sa ia masuri serioase pentru succesul acesteia, nu atat din vreo pornire marinimoasa, cat pentru a se intoarce mai repede acasa la obiceiurile lui. Ca orice erou, el este ajutat de-a lungul calatoriei de personaje aparute de te miri unde, printre care si razboinica Isabel (Natalie Portman) – care il citeste de la inceput ca este un fricos si jumatate si ca nu a condus o misiune in viata lui – si are parte de lupte aprige cu razboinicii adversi, cu dusmani de ocazie si chiar cu un minotaur. Daca vor reusi Thadeous si Fabious sa opreasca ritualul lui Leezar si sa treaca peste toate capcanele intinse de acesta si daca personajele principale vor invata ceva din toata aceasta tevatura o sa vedeti daca mergeti sa vizionati filmul.

Cum ziceam la inceput, daca sunteti fani ai parodiilor si ai filmelor foarte comerciale, in general, probabil ca o sa fiti incantati si de “Maria Ta”, dar daca nu, s-ar putea sa strambati din nas vazand tot felul de clisee adunate gramada, comportamentul grosolan al lui Thadeous, scenele de tandrete aproape tampa dintre Fabious si Belladonna sau numerele de magie à la Matrix performate de Leezar. Si orice ati face, nu duceti copiii la acest film, pentru ca o fi el cu cavaleri in misiuni de salvare, dar limbajul nu este elevat, ca intre capete nobile, ci dimpotriva, unul foarte explicit, la fel si anumite imagini (spre exemplu cea cu “trofeul” pe care Thadeous il ia amintire dupa uciderea minotaurului).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *