Monica Ramirez ne invata “Cum se scrie un best-seller”

Multi se gandesc ca a scrie e o carte e un proces la care nu se pot inhama decat anumite persoane, care au o anumita aplecare spre analiza si sinteza si al caror talent vine din interior. Poate ca e asa, poate ca nu, important e ca daca un om are ceva de spus, ceva de aratat lumii prin cuvinte, el trebuie doar sa cunoasca anumite reguli pentru a invata cum sa spuna cat mai bine acel lucru.

Cel putin asa sustine Monica Ramirez in “Cum se scrie un best-seller – Tehnica americana pentru a transforma o idee intr-un roman de succes”, volum aparut la Editura Tritonic, in categoria Diverse. “Oricine poate deveni scriitor, cu conditia sa simta in adancul sufletului ca are ceva important de spus”, ne incurajeaza Monica inca de la inceput, adaugand ca lucrul cel mai important este ca povestea sa nu plictiseasca cititorii, pentru ca odata ce acestia te-au etichetat drept un autor prost, cu greu reusesti sa mai scapi de acest stigmat. Autoarea acestui volum stie ce vorbeste, sfaturile ei avand o baza solida: ea insasi are in palmares 11 carti scrise in sapte ani, recunoscute pe plan mondial (iar de curand si in Romania, poate ati citit de exemplu “Asasin la feminin” sau “Cum am slabit 70 de kg mancand 6 mese/zi”).

Desi exista multe motive pentru care o persoana nu se apuca de scris (cea mai frecventa scuza fiind “Nu am timp”), daca simte cu adevarat nevoia de a scrie isi va organiza timpul in asa fel incat sa ii ajunga si pentru aceasta activitate, autoarea apeland la exemplul personal pentru a ilustra aceasta situatie: “Am scris cu o mana, tinandu-mi bebelusul in bratul celalalt, am scris cateva propozitii, pentru ca imediat sa trebuiasca sa incalzesc un biberon cu lapte. Dar nu m-am lasat invinsa. Am perseverat si am scris in fiecare moment liber pe care l-am putut gasi.”

Odata stablit ca exista si timpul si spatial necesar scrierii, este foarte important ca viitorul autor sa-si alcatuiasca un plan de lucru. E adevarat, acesta poate fi modificat pe parcurs si de multe ori autorul sa se abata de la ideile initiale, insa e bine ca planul sa existe si scriitorul sa-l aiba mereu in fata ochilor. Etapele de scriere sunt, conform Monicai Ramirez, urmatoarele: ideea de baza, dezvoltare ideii de baza, dezvoltarea personajelor, dezvoltarea lumii/locului/perioadei unde si in care se petrece actiunea, dezvoltarea planului actiunii, procesul de scriere a cartii, procesul de corectare, trimiterea manuscrisului la agenti literari sau la edituri. Fiecare dintre aceste puncte este detaliat de-a lungul volumului, cu exemple clare si sfaturi de bun simt.

“Nu e usor sa va faceti cuvintele sa cante, stiu asta. Dar singurul mod posibil de-a fi si a ramane scriitor este sa incepeti si sa continuati sa scrieti. Pentru un scriitor adevarat, scrisul nu reprezinta ceva ce face din cand in cand, ci o nevoie mai puternica decat foamea, ori setea.” (Monica Ramirez)

Share

One thought on “Monica Ramirez ne invata “Cum se scrie un best-seller”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *