Cum si-au petrecut Children of Bodom, Ensiferum si Machinae Supremacy seara de 20 aprilie

Turneul “The Ugly World Tour 2011” in care finlandezii de la Children of Bodom sunt insotiti de Ensiferum si Machinae Supremacy a ajuns si in Bucuresti pe 20 aprilie, in cadrul unui eveniment organizat de PromusicProd si Maximum Rock.

Desi nu ma asteptam ca acest concert sa beneficieze de un public foarte numeros, cortul de la Arenele Romane a inceput sa se populeze cu mult inainte ora 19.30. Astfel, chiar si Machinae Supremacy, trupa care a deschis seara (cu o punctualitate care ar trebui sa le dea de gandit si celor care nu prea cunosc sensul acestui cuvant), a avut parte de o sustinere aprinsa din partea publicului, ceea ce nu prea se intampla cu trupele din deschidere, cand lumea adunata e preocupata cu orice altceva nu cu participarea activa la concert. Suedezii (Robert Stjärnström- voce, Jonas Rörling – chitara, Andreas Gerdin – chitara, Johan Hedlund – bass si Niklas Karvonen- tobe), care abordeaza un gen simpatic de rock electronic cu accente alternative, ne-au intretinut timp de o jumatate de ora cu piese ritmate gen “Truth of Tomorrow”, “A View From the End of the World”, “Rocket Dragon”, “Gimme More” sau “Nova Prospekt” si ne-au spus ca avem un oras grozav si ca se bucura ca au apucat sa-l vada.

Dupa o foarte scurta pauza care a respectat la sange orarul, in care instrumentele au fost schimbate si scena a fost redecorata cu steaguri de lupta reprezentand cavaleri, folk metalistii finlandezi de la Ensiferum, pictati cu linii negre orizontale pe sub ochi si fara tricouri la purtator, au luat cu asalt audienta cu ajutorul piesei “From Afar”. Cei din public deja se inmultiseara si de-a lungul concertului “razboinicilor” s-au manifestat cu putere, cantand alaturi de ei aproape toate piesele, ba unii aflati in fata chiar au daramat un gard de protectie peste fotografii care incercau sa isi faca meseria in spatiul si asa destul de redus de langa scena. Trupetii n-au stat prea mult la povesti, ci au prestat cu avant, abordand piese precum “Token of Time”, Lai Lai Hei”, “Twilight Tavern”, “Guardians of Faith” si “Battle Song”, iar la un moment dat vocalistul Petri Lindroos ne-a informat ca basistul lor sta nemiscat nu pentru ca vrea sa fie altfel decat restul (care au tot masurat scena, de au ajuns sa curga apele pe ei), ci pentru ca a avut un accident si si-a scrantit glezna.

La vreo patru minute dupa ora 21.30 au aparut si headlinerii serii, Children of Bodom, care timp de o ora si jumatate – cu o mica pauza in care s-au prefacut ca pleaca, dar s-au intors – si-au deschis valizele cu piese mai noi si mai vechi si le-au rasturnat peste un public nou, pe care il intalneau pentru prima data. Finlandezii s-au aratat incantati ca au sansa sa cante pentru prima oara in Romania si, asa cum fac multe trupe, si-au declarat dorinta de a reveni si cu o alta ocazie. Astfel, energici si rapizi cum ii stiu fanii lor, COB au cantat cu entuziasm, vocalistul Alexi a vorbit mult cu publicul, instigandu-l la urlete si aplauze sau trimitand declaratii de iubire: “Wow, God damn it, you’re f****** awesome!” si “We love you, man!” Salbatic cum e, ca nu degeaba i se spune Alexi “Wildchild”, si ca sa-si respecte ritualurile, vocalistul ne-a tinut si noua discursuri presarate din belsug cu “the F word” si a scos limba spre public asa cum face de obicei, nu doar live, ci chiar si in clipuri. Din repertoriul metalistilor am auzit, “Not My Funeral”, “Children of Bodom”, “Bodom Beach Terror”, “Hate Me”, “Blooddrunk”, “Follow the Reaper”, “Everytime I Die”, “Hate Crew Deathroll”, “Was It Worth It?” si inca vreo cateva pe care nu mi le mai amintesc, in orice caz piese mai recente pentru multimea de adolescenti prezenta la concert, dar si piese de la inceputurile trupei, asteptate de cei mai in varsta dintre noi, mai ales de aceia care nu sunt prea incantati de ultimele albume ale finlandezilor.

Am remarcat pozitiv faptul ca orarul a fost respectat (stiti ca mereu semnalez intarzierile, iar acum ma bucur sa spun ca nu au existat), ca sunetul a fost foarte bun si ca s-a creat o atmosfera frumoasa la recitalul fiecarei trupe – poate si pentru ca, asa cum ziceam la inceput, a fost mai multa lume decat ma asteptam (organizatorii spun ca au fost aproximativ 1700 de persoane), cortul fiind aproape plin. Insa, ca tot am pomenit de multime, am auzit voci spunand ca dimpotriva, se asteptau la un public si mai mare. Una peste alta, a fost o intalnire reusita intre publicul din Romania si cateva trupe valoroase ale rockului mondial.

Foto: Vlad Toma

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/COB/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *