Pana unde trebuie sa mergi “Pentru un sac de oase”

Ce inseamna cuvantul dat cuiva pe patul de moarte? Cat trebuie sa te lupti pentru a indeplini o promisiune dificila? Cum poti trai purtand o masca grea, nelasand nimic sa te atinga? Pana unde trebuie sa mergi… pentru un sac de oase?

Cu predilectia sa pentru personaje animate de onoare si de un ascutit simt al dreptatii, dar si pentru intamplari tragice din perioada regimurilor dictatoriale spaniole, LLuis-Anton Baulenas construieste si in volumul “Pentru un sac de oase” un astfel de individ, care traieste perioada franchista ca soldat legionar, in timp ce, pe ascuns si cu sange rece, isi urmeaza propriul plan, care vine in contrast cu regimul de extrema dreapta.

Firul vietii lui Genis Aleu, nascut intr-o familie modesta din Barcelona, are doua parti distincte, pe care autorul le marcheaza prin doua fire narative, unul al trecutului si unul al prezentului. Firul trecutului ni-l arata pe Genis crescand alaturi de un tata comunist, care se inroleaza de bunavoie pentru a lupta in Primul Razboi Mondial si de o mama care nu face fata nevoilor familiei si il cazeaza la un internat, unde tanarul duce o existenta plina de privatiuni. Insa schimbarea regimului “rosu” cu acela “verde” impus de Franco va schimba lucrurile din rau in si mai rau, astfel incat atat mama cat si fiul trebuie sa faca o serie de compromisuri care le afecteaza structurile interne pentru totdeauna. In ceea ce-l priveste pe tata, acesta va cunoaste ororile vietii din lagar, va suporta prigoana impotriva comunistilor si va trece in nefiinta inainte de vreme, dar nu inainte de a-si ruga fiul ca atunci cand va creste sa faca ceva pentru el.

Rugamintea tatalui, implicand ramasitele pamantesti ale colegului sau din lagar Bartomeu Camus, rapus de o moarte nedreapta, va deveni scopul vietii pentru Genis, care va face tot posibilul pentru a nu-si dezamagi parintele. Astfel, facem legatura cu cel de-al doilea fir narativ, cel al prezentului, in care urmarim calatoria spre indeplinirea promisiunii. Genis este acum un tanar sergent legionar, care, insa, in sufletul lui uraste de moarte Legiunea si se foloseste de pozitia sa pentru a-si indeplini scopurile personale. Mascandu-si propriile sentimente si credinte, el reface traseul tatalui sau prin lagarul care i-a adus moartea (situat in Miranda de Ebro si devenit acum o unitate legionara condusa de un capitan inept si lipsit de viziune), incercand sa isi duca la bun sfarsit promisiunea de a recupera oasele lui Camus si de a descoperi “comoara” pe care acestea o insoteau.

Viata grea a lui Genis este marcata in adolescenta de prietenia cu Salvador, un tanar schiop care ii da multe lectii de viata, precum si de relatia speciala pe care o are cu sora Paula, una dintre maicutele care se ocupau de tinerii din internat, care, spre deosebire de alte surate inchise la minte si crude, avea un suflet milos si atent. Desprins brutal de cei doi si inrolat in Legiune cu forta, Genis va renunta la orice sensibilitate si nu va trai decat pentru a indeplini promisiunea facuta tatalui, cat si pentru a razbuna moartea fara sens a lui Salvador.

Tipic pentru scrierile lui Baulenas, personajul se incapataneaza in deciziile sale, chiar daca atingerea obiectivelor pare imposibila. Razbunarea mortii prietenului isi pierde obiectul, pentru ca timpul aplica propria lui justitie, in timp ce promisiunea facuta tatalui, desi pare ca se va implini, nu il va mai prinde in viata pe Genis. “Comoara” documentara, caci despre o astfel de comoara este vorba, va putea fi astfel utilizata nu in folosul sau, ci al celor care vin din urma, mai exact al fiului pe care Genis il are si care, presupune el, va duce la indeplinire promisiunea.

Romanul “Pentru un sac de oase”, aparut la noi la Editura Meteor Press, tradus de Oana-Dana Balas, a fost distins cu premiul Ramon Llull in 2005.

Share

2 thoughts on “Pana unde trebuie sa mergi “Pentru un sac de oase”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.