Seara black in Wings: Primordial, I Divine, Claymore

Trupele Claymore din Bulgaria, I Divine din Ungaria si Primordial din Irlanda, care a fost si cap de afis, au tinut ocupata o buna parte a comunitatii romanesti de black metalisti si nu numai pe 14 mai, in Wings Club.

Am tinut sa pomenesc de comunitatea de iubitori ai black metalului in mod special, pentru ca, spre deosebire de alte concerte la care am participat in Wings, de data aceasta am vazut foarte multe persoane venite nu din Bucuresti, ci din restul tarii, semn ca ori Primordial, ori tot pachetul de trupe a starnit un interes deosebit, demn de o deplasare in capitala. Inclin sa cred ca prima varianta este cea adevarata, dupa cum o sa vedeti citind in continuare.

Asa se face ca inca de la prima trupa, reprezentata de bulgarii de la Claymore (Svetoslav “Zealotry” Georgiev – voce, Tzvetelin “Cerberus” Baltov – clape, Kamen Marinov Manev – tobe, Velislav Danov – bass, Martyn Marinov Manev – chitara), numarul celor din public a fost destul de crescut, in special spre spate, pentru ca, nu stiu din ce motiv, lumea a ezitat sa se apropie foarte tare de scena. In orice caz, prestatia plina de furia black metalului a bulgarilor a reusit sa smulga aplauze, chiar daca nu a trezit de-a binelea populatia adunata in club. Personal, nu gust prea tare brutalitatile black, deci nu am fost impresionata de show-ul Claymore, dar am apreciat prezenta animata a bulgarilor si faptul ca au facut fata onorabil deschiderii serii. In orice caz, trupetii au fost multumiti de ce au intalnit in Bucuresti, Svetoslav avertizandu-ne la final: “We shall meet again! Be prepared!”

Incalzirea adevarata s-a facut abia de la a doua trupa incolo, si anume I Divine, care mi-a parut a suna mult mai rafinat si mai complex decat predecesorii lor pe scena din Wings. Publicul tot nu prinsese suficient curaj (sau nu era suficient de interesat) cat sa se lipeasca de scena, insa am remarcat o agitatie ceva mai mare decat la Claymore. Cred ca trombonul a reprezentat o bila alba pentru muzica trupei si pentru atmosfera speciala creata, sunetul lui amintind de cornul folosit in trecut pe campurile de lupta. Nu mai ascultasem I Divine pana sambata, dar piesele lor, de o forta si de o frumusete neasteptate (si care mi-au amintit pe alocuri de Moonspell) m-au determinat sa ii retin pentru ascultare si pe viitor.

Desi gurile rele zvonisera ca acest concert nu va mai avea loc, cei de la Primordial au fost extrem de prezenti. Irlandezii au intrat in scena putin dupa ora 22.00 si n-au mai iesit pana pe la 00.30, creand in tot acest timp, prin “omul de legatura”, vocalistul Alan “Nemtheanga” Averill, o conexiune speciala cu publicul din Wings. Care public s-a ingramadit la marginea scenei, aproape de muzicieni, a cantat intr-un glas cu Alan si a aplaudat cu bucurie prestatia trupei de la inceput pana la final. Adica a fost un public asa cum orice trupa isi doreste sa aiba in fata.

Pe langa amintiri despre concertul pe care Primordial l-a sustinut in Romania cu opt ani in urma si pe langa discursuri despre felul in care Romania si Irlanda sunt privite in Europa ca tari de mana a doua, expresivul Alan (care s-a prezentat pictat cu negru si rosu pe fata si brate, in stilu-i specific) si-a adus in clubul Wings si dramatismul pe care piesele irlandezilor il au in materialele lor inregistrate. Felul special in care canta, “disperarea” pe care vocea o aduce compozitiilor trupei nu s-a cunoscut chiar in fiecare piesa, insa in cele mai multe dintre ele, da. Ca tot am ajuns la piese, cei de la Primordial si-au promovat, cum era firesc, ultimul album (”No Grave Deep Enough”, “Bloodied Yet Unbowed”, “Lain with the Wolf”, “Death of the Gods”) dar au scos la iveala si piese mai vechi gen: “Gallow’s Hymn”, “As Rome Burns”, “Autumn’s Ablaze”, “The Coffin Ships”, “The Burnig Season”, “Heathen Tribes”, “Empire Falls”.

La final, cum publicul cerea imsistent un bis, Alan ne-a marturist ca nu mai au nicio piesa repetata, asa ca o sa cante by request. Audienta nu se decidea, diversele voci cerand piese diferite, incat pana la urma irlandezii ne-au cantat “The Golden Spiral”, cu care au si incheiat seara, fara sa uite sa precizeze ca s-au simtit bineveniti si sa ne multumeasca pentru prezenta.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Primordial/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *