Punct de aprindere: Dark Tranquillity

“Ar trebui sa facem asta in fiecare an!” ne-a spus Mikael Stanne, vocea Dark Tranquillity, spre finalul concertului sustinut de suedezi in The Silver Church. Judecand dupa atmosfera care a fost aseara in club, banuiesc ca nimeni dintre cei prezenti nu s-ar opune ideii de a-i vedea live anual. Si nu doar dintre cei prezenti, pentru ca inca mai sunt fani care ar fi vrut sa-i vada si totusi nu au putut fi prezenti la nici unul dintre cele doua concerte din Romania.

19 mai a fost ziua in care Dark Tranquillity a ajuns cu un concert si in Bucuresti, dupa ce anul trecut i-am vazut in Sibiu, cu ocazia festivalului ARTmania, unde, conform parerii aproape unanime, au avut cel mai frumos concert dintre toate cele sustinute la festival. Atunci, in timpul cantarii, Mikael a spus ca ar vrea sa revina in Romania, iar la final a declarat de-a dreptul convins de ceea ce zice ca vor face tot posibilul sa mai ajunga pe aici. Si iata ca, tot sub aripa ARTmania, au facut fericiti aseara si o gramada considerabila de bucuresteni, care s-au inghesuit intr-un mare fel in The Silver Church.

Debordand de energie, zambind aproape mereu, schimbandu-si constant locurile intre ei pe scena, acesti minunati si talentati death metalisti suedezi au cantat cu multa bucurie, pentru un public minunat si el, care a cantat la randul lui odata cu trupa si care dupa fiecare piesa a scandat cu constiinciozitate “Dark Tran-quilli-ty!/ Dark Tran-quilli-ty!”. Era imposibil sa nu remarci cat de bine suna asta in urechile celor din trupa, despe care sunt sigura ca au fost placut impresionati de publicul pe care l-au gasit in capitala. Si daca tot am utilizat verbul “a suna”, in zona central-dreapta, unde am stat eu, sunetul nu s-a propagat in mod ideal, uneori instrumentele acoperind vocea sau bassul tronand peste toate.

Dupa prima piesa, “At the Point of Ignition”, Mikael a tinut sa faca legatura cu evenimentul de anul trecut si a spus ceva de genul: “Pe unii dintre voi ii stiu de la Sibiu!”. Convingerea mea e ca nu-si amintea de nimeni in mod deosebit (desi trupetii au stat la beri cu toata lumea care s-a aratat interesata), dar declaratia a fost gestul unui artist care stie sa isi apropie fanii si sa-i pastreze. De altfel, asa cum s-a intamplat si in Sibiu, vocalistul a avut permanent un zambet larg pe figura si a comunicat mult cu publicul intre piese. Prin playlist si-au gasit locul o buna parte dintre piesele cantate anul trecut – “The Fatalist”, “Focus Shift”, “Dream Oblivion”, “Punish My Heaven”, “Icipher”, “Misery’s Crown” (la care audienta aproape ca a explodat de fericire, cantand si aplaudand tot timpul) – si unele pe care nu tin minte sa le fi cantat atunci: “Damage Done”, “Haven”, “The Gallery” si “Lethe”. Dupa cum se observa, au trecut prin mai multe albume, acordand o atentie sporita celor noi, dar navigand si prin unele foarte vechi (dupa cum si Stanne a zis la un moment dat: “Am observat ca va plac chestiile mai vechi, asa ca o sa mai cantam putin de pe The Gallery.”). Pe monitoarele aflate pe peretii clubului, precum si pe cel din spatele trupei au rulat constant imagini care au sustinut vizual piesele, asa cum s-a intamplat si vara trecuta la ARTmania.

Dupa vreo ora si jumatate au iesit de pe scena, dar, cum audienta urla innebunita de-acum celebrul “We want more!”, suedezii s-au intors pentru inca doua piese, probabil unele dintre cele mai frumoase compozitii ale lor, “ThereIn” de pe melodicul “Projector” (1998), un favorit personal, si “Terminus (Where Death Is Most Alive”), de pe ceva mai recentul “Fiction” (2007), dupa care ne-au marturist iubirea lor vesnica si au plecat definitiv, desi in public s-a auzit din nou refrenul “We want more!”. Astazi, trupa se afla in Bulgaria, unde probabil ca lui Mikael i se va canta “Happy Birthday!”, avand in vedere ca implineste 37 de ani.

Felicitari celor de la ARTmania pentru facilitarea acesti “intalniri” si, cine stie, poate ca anul viitor pe vremea asta o sa vedem din nou Dark Tranquillity live pe undeva prin Romania. 🙂

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Dark T Bucuresti/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.