Cutremur devastator in The Silver Church: Kataklysm, Karnak, Dead Shape Figure si Pestifer

Acum mai bine de cinci ani cand am facut cunostinta cu trupa Kataklysm, n-am crezut ca o sa-i vad vreodata cantand in Romania, dar iata ca am apucat si ziua aceea. Mai exact, ziua de 24 mai, cand canadienii au creat isterie in masa in The Silver Church din Bucuresti, alaturi de Pestifer, Dead Shape Figure si Karnak, trupele care ii insotesc in turneul “Spread the Venom”.

N-o sa zabovesc prea mult cu trupele din deschidere, pentru ca nu m-a impresionat decat una in sensul bun. Inceput cu o intarziere de o ora, concertul belgienilor de la Pestifer a deschis in mod pasnic ceea ce avea sa se transforme intr-o seara nebuna de-a dreptul – sau cel putin asa au constatat cei de la Kataklysm. Publicul venit intr-un numar restrans i-a primit bine pe death metalistii din Liege, dar atmosfera a ramas sub punctul de fierbere pe tot parcursul cantarii lor si, la final , nimeni nu a cerut bis. Dupa o scurta pauza, au urcat pe scena finlandezii de la Dead Shape Figure, adepti ai unui trash zguduitor, care au naucit audienta (care se mai marise intre timp) cu ritmurile apocaliptice ale pieselor si cu energia nestavilita a membrilor trupei. Cum scena abia le ajungea, la un moment dat unul dintre chitaristi a pornit prin public si a ajuns undeva in spate, unde a ramas cateva secunde si a cantat, urmat de vocalist care a dat si el un tur ceva mai rapid de sala. Dupa forta, dar si melodicitatea trupei Dead Shape Figure a urmat duritatea si lipsa de muzicalitate a italienilor de la Karnak, care canta un death foarte tehnic, rapid, alambicat, destul de greu de digerat daca nu esti fan al genului.

Si ca sa ajung si la vedetele serii, Kataklysm au pornit artileria grea pe la 22.45 si timp de o ora si vreo cateva minute (mult prea putin, daca ma intrebati pe mine), ne-au strivit cu rautati culese de pe mai multe discuri. Asa se face ca am auzit “Push the Venom”, “At the Edge of the World” si “Determined” (Vows of Vengeance) de pe cel mai recent material al canadienilor “Heaven’s Venom”, dar si compozitii de pe albumele anterioare, printre care “Prevail”, “Crippled & Broken”, “The Ambassador of Pain”, “As I Slither” si chiar si “In Shadows and Dust” si “Year of Enlightment/Decades in Darkness”. Ar mai fi fost loc si de un “Taking the World By Storm “, dar n-am avut noroc. Nu-i nimic, poate data viitoare, avand in vedere ca, la final, vocalistul Maurizio Iacono ne-a spus ca “We are family now” si ca vor mai veni in vizita si cu alte ocazii.

Trebuie adaugat ca publicul, care nu se impacientase prea tare la trupele anterioare, a prins viata subit, astfel ca, daca te uitai spre prima jumatate a salii vedeai niste “moseli” de toata frumusetea, oamenii se urcau pe scena fara nicio problema si apoi se aruncau in bratele celor din public care ii purtau pe desupra capetelor, iar in a doua jumatate a salii, desi situatia era ceva mai calma, pletele faceau multe rotatii pe minut si berile erau indreptate simbolic spre scena. “Crazy, crazy people… I love it!” se tot crucea Maurizio vazand cum sarea lumea de pe scena, drept reactie la atmosfera creata de trupa. Din pacate, cand cei de la Kataklysm au zis ca pleaca si au iesit de pe scena, dusi au fost cu totul, desi publicul a insistat pentru o revenire. Asa ca nu ne ramane decat sa speram intr-o revedere cat mai apropiata cu aceasta trupa talentata si energica, poate tot sub egida celor de la Hatework si Asociatia Culturala Manifest, organizatorii concertului din 24 mai.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Kataklysm/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.