“Scapino”, triumful vicleniei si al umorului

Comedia “Scapino”, dupa Molière, in regia lui Dan Tudor, s-a jucat in avanpremiera la Teatrul National de Opereta, pe 6 iunie. Cine apreciaza dramaturgia lui Molière va fi cucerit cu siguranta de aceasta reinterpretare a piesei originale, mai ales ca actorii care dau viata personajelor sunt unul si unul.

Umorul din “Vicleniile lui Scapino”, piesa reprezentata pentru prima oara in anul 1671, in Paris, a supravietuit peste secole, spectacolul din 6 iunie reusind sa trezeasca buna dispozitie a bucurestenilor prezenti. Desi viziunea regizorului este una moderna, in care personajele poarta tinute ale zilelor noastre si folosesc uneori expresii contemporane, farmecul piesei originale nu este stirbit cu nimic, interpretarea actorilor contribuind si ea la succesul spectacolului.

Povestea pusa in scena este cea cunoscuta, a doi fii (Leandro si Octav) care isi iau sotii (pe Zerbinetta si pe Hyacinta) fara aprobarea tatilor (Geronte si Argante) si a unei slugi smechere (Scapino) care incearca sa descurce lucrurile, insa nu fara a trage foloase de pe urma tuturor. Conflictele izbucnesc intre cele doua familii, au loc lupte, uneori chiar la propriu, se apeleaza la inselaciuni si inscenari, dar finalul este unul fericit pentru toti.

Scapino este interpretat cu mare daruire de Andrei Duban, pe care nu-l mai vazusem niciodata pe scena, insa modul in care a dat viata personajului m-a facut sa rad cu lacrimi. Extrem de natural, Andrei ne-a determinat sa il iubim pe Scapino, pentru ca, pe langa caracterul sau viclean si prefacut, nu poti sa nu remarci si marea istetime si neingradita imaginatie de care dispune slujitorul, precum si o capacitate deosebita de a iesi basma curata din situatii nefavorabile. In fond, Scapino al nostru nu face decat sa profite de slabiciunile stapanilor sai, de neatentia acestora si de faptul ca pe niciunul dintre ei nu-l da afara din casa inteligenta.

Foarte simpatici sunt si ceilalti doi profitori, inteleapta doica Nérine, interpretata de Ileana Stana Ionescu si Silvestre (Orodel Olaru), neindemanaticul valet al lui Octav, care, alaturi de Scapino, tes intrigi menite sa ii fraiereasca pe stapanii lor, insa ajutandu-i in acelasi timp sa isi regaseasca membri ai familiei pe care ii credeau pierduti, sa se impace unii cu altii si sa ajunga la intelegeri de durata. Monica Davidescu este o excelenta Hyacinta, vesela si senzuala, Ilinca Goia este o Zerbinetta pasionala si lipsita de diplomatie, care nu ezita sa dea cu bata in balta cand ti-e lumea mai draga, Razvan Oprea face un Leandre impetuos si naiv, iar Dragos Ionescu este un Octav care evolueaza de la un tanar temator la unul decis, in stare sa-si infrunte tatal si sa-si ia existenta in propriile maini. Rolurile celor doi capi de familie, Geronte si Argante, le revin lui Valentin Uritescu, respectiv Ion Dichiseanu, care echilibreaza entuziasmul zgomotos al personajelor mai tinere, insa nu scapa nici ei de inselatoriile ingeniosului Scapino.

Reamintim ca piesa “Scapino” face parte din seria evenimentelor culturale “Arta contra drog”, organizate de Asociatia Culturala de Teatru, Muzica si Film Dracula.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Scapino/]

Share

One thought on ““Scapino”, triumful vicleniei si al umorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.