Ne vei lipsi, Phoebe!

Teatrul Studentesc “Podul” a gazduit luni, 4 iulie, premiera piesei “Ne vei lipsi, Phoebe” de Camelia Cuibus. Punerea in scena a textului de catre regizorul Catalin Naum si actorii TS “Podul” reprezinta premiul oferit Cameliei de catre organizatori pentru castigarea locului I la concursul Inspired – Dramaturgy 2010.

Camelia Cuibus este studenta in anul III la Universitatea de Arte din Targu Mures, specializarea Regie. Piesa “Ne vei lipsi, Phoebe” reprezinta prima ei incercare de a scrie si, totodata, un succes avand in vedere ca a trecut de rigorile juriului la ultimul Concurs de idei Inspired, sectiunea Dramaturgie. Povestea imaginata de Camelia este inspirata, asa cum ea insasi marturiseste, dintr-una reala, cea a lui Phoebe Prince, o adolescenta dintr-un liceu american care, discriminata si terorizata de colegi, ajunge sa se sinucida.

Urmand firul intamplarilor reale, tanara autoare o prezinta pe Phoebe, o adolescenta irlandeza care studiaza in Statele Unite, si povestea pe care aceasta o traieste alaturi de capitanul echipei de fotbal a liceului. Insa desi incepe ca una de dragoste, povestea lor se termina ca una de groaza in care fata este violata si apoi se sinucide, intentia Cameliei Cuibus fiind aceea de a zugravi drama celui exclus si marginalizat.

Regizorul conf. univ. dr. Catalin Naum si tinerii actori de la “Podul” au insufletit textul Cameliei aducand in fata spectatorilor mai multe puncte de vedere asupra aceleiasi povesti. Pe scena, personajele si-au expus simultan variantele. Phoebe, eleva cea noua, ciudata si discriminata, isi relateaza drama. El, capitanul echipei de fotbal, descrie printr-un monolog ingenios – un dialog inchipuit la telefon – modul in care a sedus-o pe ea si apoi a abuzat-o. In acelasi spatiu vizual, alte doua personaje isi spun parerea. Unite prin panza unui sac, ele sunt vocea colectivitatii, aproband ca un ecou spusele baiatului si dand glas parerilor celor din scoala despre Phoebe, care, presata de tot ce i se intampla, ia hotararea finala.

Dupa terminarea reprezentatiei, atat regizorul si actorii, cat si Camelia Cuibus au fost invitati in fata publicului pentru o dezbatere despre viziunile lor asupra piesei si despre reusita punerii in scena a acesteia. In discutia lor s-au alaturat domnul Nicolae Mandea, decan al UNATC “I. L. Caragiale” si membru al juriului Inspired – Dramaturgy 2011, dar si reprezentantii organizatorilor si spectatorii. Astfel am aflat ca, incercand sa dea viata textului, echipa “Podul” a avut mai multe idei de punere in scena, optand pentru aceasta versiune de teatru al absurdului care nu a coincis in totalitate cu viziunea autoarei. Totusi, avand in vedere faptul ca scrierea este deschisa interpretarilor, nu este exclus ca pe viitor sa asistam si la alte variante, poate una regizata chiar de Camelia Cuibus.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.