Carte pentru copii: “Lupii cantareti si Lebada invatatoare”

Pentru ca nu prea am avut in vedere pana acum la aceasta rubrica si cartile pentru copii, e timpul sa va facem cunostinta cu “Lupii cantareti si Lebada invatatoare” de Ana Coman.

Ana Coman, care acum are 15 ani, a scris acest volum de poezii (aparut in 2011 la Editura Cununi de stele) pe cand avea doar 9 ani. Fara pretentii de Eminescu si cu inocenta specifica varstei, Ana inglobeaza in poeziile ei, 52 la numar, tot felul de personaje simpatice, fie animale (ursi, lebede, elefanti, lupi, pisici, caini, porci, cocosi, gaini), fie obiecte neinsufletite care, insa, in versurile ei prin viata (ceasuri, papusi), fie elemente ale naturii si cosmosului (anotimpurile, norii, Soarele si Luna). Insa Ana nu uita nici de relatiile interpersonale, dedicand anumite poezii familiei: mamei – a carei iubire o simte foarte puternic si careia ii raspunde asemenea, tatalui – caruia nu stie ce sa-i cumpere de ziua lui sau bunicii – care o rasfata si o alina atunci cand e trista.

Personal, am apreciat in mod deosebit poezia “Insurat pentru o saptamana”, care, pe langa faptul ca are o fluenta si un ritm de invidiat, avand in vedere varsta autoarei, arata din partea Anei si o buna intelegere a unor probleme cu care se confrunta nu copiii ca ea, ci adultii. Ana imbraca totul in haina umorului, dar asta nu inseamna ca cititorul (adult) nu intelege foarte clar ceea ce e de inteles. Dar mai bine vedeti singuri despre ce e vorba:

Insurat pentru o saptamana

Ursul, intr-o dimineata
Vede-afara o mica rata
Si isi zice-n sinea sa:
“Cu ea ma voi insura”.

Se duce la ea, spunand:
‘Uite, am si eu un gand:
Sa mergem sa ne-nsuram.
Diseara, cina s-o luam.”

Ratusca a acceptat
Iar la pranz s-au insurat.

Luni au mers si au cinat
Marti putin s-au cam certat.
Miercuri s-au dus si-au cantat
Iar joi au stat de-au spalat.

Vineri au iesit in parc
Tot vineri au tras c-un arc.
De-abia atunci a aflat
Ursul ca nu s-a-nsurat.

Rata-avea deja un sot
Care era mai cu mot.”

Mai mult decat o carte de “poezii pentru copii scrise de un copil”, “Lupii cantareti si Lebada invatatoare” este si o carte de colorat, multe dintre poezii avand alaturi cate un desen alb-negru, inspirat din versuri. Ana a mai publicat in 2009 un volum asemanator (poezii + desene), intitulat “Ciufulici”, al carui personaj principal era un nazdravan din “tara de pitici”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *