Trei ore cu Bon Jovi, o data la 30 de ani

Cu o istorie de aproape 30 de ani in spate, cu atatea Discuri de Aur si de Platina in palmares incat probabil le-au pierdut numarul, cu legiuni de fani care umplu de fiecare data incintele in care au concerte, americanii de la Bon Jovi au ajuns pe 10 iulie si in Bucuresti, unde, pentru trei ore, au tinut ocupati mai mult de 50 000 de insi care au venit sa-i vada si sa cante alaturi de ei.

La fel ca trupa Aerosmith, pe care am avut bucuria s-o vad anul trecut, si Bon Jovi este tot una dintre formatiile pe care le ascultam in copilarie, mai exact este prima formatie rock pe care imi amintesc sa o fi ascultat, acum 17 ani. Cine si-ar fi imaginat pe atunci, la inceputul anilor ’90, ca Bon Jovi va ajunge sa cante la un moment dat in Piata Constitutiei din capitala? Eu una, nu. De fapt, n-am crezut pana nu i-am vazut cu ochii mei pe Jon Bon Jovi, Richie Sambora, David Bryan, Tico Torres, alaturi de Hugh McDonald si Bobby Bandiera intrand pe scena la ora 20.00 fix, in uralele multimii adunate si pornind motorul concertului cu “Raise Your Hands”. Toate mainile disponibile s-au ridicat si au fluturat degetele in timpul refrenului, dupa care am calatorit mai departe prin albumul “Slippery When Wet” cu piesa “You Give Love a Bad Name”.

Jon, care ni se adresase cu apelativele de “frati si surori” ne-a invitat sa cantam impreuna, ca sa vada cam ce pot face vocile a 50 000 de insi la un loc. Si s-a lamurit: formeaza un imens (si divers) cor, intins pana pe iarba din fata Casei Poporului, care stie sa cante si piese din ultimii 5 ani (“We Weren’t Born to Follow, “Lost Highway” sau “Who Says You Can’t Go Home”), dar mai ales pe cele care le-au marcat multora tineretea, precum “Keep the Faith”, “In These Arms” sau “Runaway” – primul hit Bon Jovi, pentru care, in Bucuresti, Jon a facut o introducere speciala, intorcandu-se in timp cu o numaratoare marcata de tobe pana in anul 1982, cand piesa fusese difuzata pentru prima oara la radio.

Si asa, rockerii din New Jersey au cantat mai intai vreo doua ore, cu pauze extrem de scurte, in care fie Jon ne-a spus ca se bucura sa ne aiba in fata, fie i-am cantat “La multi ani” lui Richie Sambora, care astazi implineste 52 de ani – “Cat faci, 21?” il intrebase Jon razand, in timp ce pe ecrane apareau imagini cu vreo doua persoane din public care ridicasera cartonase cu HAPPY BIRTHDAY, RITCHIE! -, fie cei doi s-au plimbat pe pasarela care i-a dus chiar in “inima” publicului de la Golden Circle unde au si interpretat unul langa altul “Bed of Roses”. Dupa cele doua ore s-au prefacut ca pleaca, dar stiam, studiind setlisturile de prin alte orase in care Bon Jovi a ajuns cu turneul “The Circle”, ca mai urmeaza vreo doua-trei sau chiar patru piese. Surprinzator, a mai urmat inca o ora de cantare, in care s-au mai abordat vreo sapte piese, deci probabil cel mai lung bis pe care l-am auzit vreodata. Probabil s-au bucurat si ei de primirea facuta de s-au lungit atat, si in plus “oricum maine nu avem nimic de facut”, a concluzionat Jon (turneul continua abia pe 13 iulie cu un concert in Dusseldorf).

Multe reactii favorabile veti gasi pe diverse forumuri si retele, unii spunand ca a fost cel mai frumos concert la care au participat vreodata. Personal, n-as zice chiar asa, nu a fost perfect, dar a fost un concert care trebuia vazut si as da o nota de 9 spre 10 prestatiei americanilor. Am pierdut legatura “afectiva” cu Bon Jovi de vreo 10 ani, in sensul ca am ascultat ultimele 3-4 albume doar din respectul pe care oricine l-ar avea pentru o trupa care a contat pentru el in primii ani de “intelegere” a muzicii, asa ca am zis sa deschid bine urechile si sa incerc sa-mi dau seama daca Bon Jovi ca trupa mai poate canta la fel de bine si piesele vechi. Am ajuns la concluzia ca poate, pentru ca, daca piesele din ultimii ani au fost interpretate impecabil, cele mai vechi au sunat si ele in regula. Referitor strict la voce, unele au fost cantate aproape bine (“I’ll Be There”, de exemplu, mi s-a parut cam pe fast forward, in timp ce “Always” – desi a starnit frenezie in public, iar pe ecrane a aparut un alt fan cu o placuta pe care scria “And I Love You… Always” – a fost si ea destul de solicitanta pentru vocea lui Jon), altele bine (“In These Arms” sau “Bad Medicine”), iar altele chiar neasteptat de bine, precum “Dry County” sau “Wanted Dead or Alive”. In plus, Jon este un lider carismatic, care stie sa se adreseze multimilor, sa le instige la cantari si aplauze si care nu uita niciodata sa le ofere fanilor un zambet cald sau sa le stranga mainile, iar instrumentistii, talentati si rodati intr-o multitudine de concerte ofera la randul lor un spectacol de prima mana.

Spre final Jon Bon Jovi ne-a multumit ca am fost prezenti si ca am avut rabdare sa-i asteptam trei decenii, dupa ce putin mai devreme afirmase ca i-a placut ce a gasit in Bucuresti si ca ar vrea sa revina. Nu stiu daca in urmatorii ani se va mai face acest efort urias de a aduce Bon Jovi in Romania, dar concertul din 10 iulie a fost cu siguranta o intalnire reusita atat pentru fani, cat si pentru trupa, despre care continuu sa cred ca a fost usor mirata sa gaseasca aici un numar atat de mare de oameni de varste si orientari muzicale diferite adunati la un loc, care sa-i primeasca atat de entuziasmati. Mai jos aveti playlistul complet, din care a lipsit, din pacate, o piesa pe care multi o asteptau si care, desi face parte de pe un album solo al lui Jon, este totusi foarte apreciata – ma refer la “Blaze of Glory”.

Playlist:

Raise Your Hands
You Give Love a Bad Name
Born to Be My Baby
We Weren’t Born to Follow
Lost Highway
It’s My Life
In These Arms
Runaway
We Got It Going On
Captain Crash and The Beauty Queen From Mars
Bad Medicine
Old Time Rock and Roll
When We Were Beautiful
Bed of Roses
I’ll Be There
Who Says You Can’t Go Home
I’ll Sleep When I’m Dead
Someday I’ll Be Saturday Night
Have a Nice Day
Keep the Faith
Dry County
Wanted Dead or Alive
Blood on Blood
Livin’ On a Prayer
Always
These Days
Twist and Shout

De amintit ca in deschidere au cantat trupele romanesti QuantiQ din Brasov si Stillborn din Bucuresti, ambele prestatii desfasurandu-se exact dupa program, de la 18.20, respectiv 19.10. Cele doua trupe au ajuns pe aceeasi scena cu Bon Jovi in urma unui concurs realizat de Rock Fm si D&D East Entertainment, organizatorii concertului.

Foto: Florin Vitzman

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Bon Jovi 2011/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *