Inca o sansa pentru Festivalul “Sighisoara Medievala”

Pentru cei aflati in cautare de atmosfera medievala si eroi in actiune, cel mai potrivit loc pentru a-i gasi a fost Cetatea Sighisoarei, in perioada 27-31 iulie. In cele cinci zile de spectacole si concerte, ordinele cavaleresti, formatiile de muzica medievala si trupele de teatru s-au intrunit pentru a infirma zvonurile conform carora farmecul Festivalului Medieval de la Sighisoara s-a pierdut.

Cea de a XIX-a editie a festivalului a adus vizitatorilor multe noutati si suprize. Cea mai evidenta si mult anuntata schimbare a fost cea a duratei evenimentului, acesta fiind extins pe cinci zile incarcate de manifestari artistice. In piete si piatete, pe scene amenajate sau improvizate, cavaleri, domnite, mestesugari, turniruri, muzica, teatru pentru cei mari sau pentru cei mici, toate au fost la dispozitia publicului de dimineata pana seara tarziu.

Vizitatorii au avut de unde sa aleaga, insa atractia principala au constituit-o ordinele si gruparile cavaleresti care s-au perindat prin cetate: Ordinul Cavalerilor Lup din Targu Mures, Ordinul Cavalerilor Lup din Sighisoara, Ordinul Cavalerilor de Medias, Cavalerii din Tabor (oras din Cehia infratit cu Sighisoara), Ordinul Cavalerilor Gladius Dei din Sibiu, Cavalerii-stegari ArtGotica, Ordinul Cavalerilor Cerb din Sighisoara, Garda de Bistrita, Paladinii de Terra Medies. Toata suflarea cavalereasca si-a confirmat talentul in manuirea armelor si infrangerea adversarilor spre incantarea multimii de oameni adunata in Piata Cetatii, devenita Piata Arthur pe perioada evenimentului. Demonstratiile si turnirurile, puse la punct de protagonisti si organizatori, au reusit sa trimita publicul inapoi in timp in pasi medievali si sa-l transforme in martor la o noua intrunire a Mesei Rotunde.

Fiecare grupare a evocat cu pricepere atmosfera medievala, insa cei mai implicati mi s-au parut cei din Ordinului Cavalerilor Lup din Targu Mures, printre care se numara si Marele Lup (Liviu Pancu), directorul artistic al Festivalului “Sighisoara Medievala”. Pe langa atitudinea sobra si aerul mistic pe care le-au afisat, ei au mai avut ceva special si anume “Lupus Dacus” – singura formatie de muzica medievala afiliata unui ordin cavaleresc. Lupii si cantaretii lor au incins atmosfera din Piata Cetatii transmitand spectatorilor multa voie buna, asa cum facusera si amuzantii Cavaleri de Medias, dar si spectaculosii Cavaleri Gladius Dei sau stegarii de la ArtGotica.

Din punct de vedere muzical, din tot ce am vazut, cel mai mult m-au incantat ungurii de la Holloenek si portughezii de la Trabucos. Daca primii au facut parte chiar si din gruparea de tobosari a festivalului, pe cei din urma i-am descoperit pe mai multe scene din Cetate. Impresia pe care mi-au lasat-o ibericii a fost mereu aceeasi: sunt voiosi, haiosi, inventivi, talentati si tot ce va mai puteti dori de la o formatie de muzica medievala. Mai mult, pentru amatorii genului, anul acesta a fost lansat al doilea album Trabucos, pe care cei patru instrumentisti ni l-au recomandat cu mare drag.

Au fost ani in care vizitatorii fideli au plecat dezamagiti de festival, insa din ce am reusit sa vad, 2011 nu se poate numara printre ei. Au confirmat-o atat selectia de momente incluse in program, cat si multimea de oameni care nu s-a lasat dusa din cetate decat dupa miezul noptii. Festivalul pare sa se fi innoit un pic si cred ca e un semn bun pentru cei in care inca salasluieste spiritul medieval.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Sighisoara/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.