Ultima zi de competitie la Golden Carpathian

27 august, cea de a treia zi a Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair si ultima in care s-au prezentat filmele aflate in cursa pentru marele premiu, a venit, pe langa noua serie de filme europene aflate in competitie, cu filme romanesti in afara competitiei si cu o deplasare la Sinaia.

Invitatii festivalului care au ales sa mearga la munte s-au aratat incantati de ideea unei excursii la Sinaia, unde ii asteptau peisaje superbe si obiective turistice de valoare. Tot pentru Sinaia s-a planuit si workshop-ul de scenaristica al lui Mick Davis, pentru cei care voiau sa afle mai multe despre cum se realizeaza un scenariu de succes si cum se vinde o poveste buna.

Aceia care au ales sa ramana in Ploiesti fie au vizionat filmele pe care nu apucasera sa le vada in seara precedenta, fie au mers direct la cele programate pentru ziua de 27 august. “Botezul/The Christening” (Polonia, 2010) in regia lui Marcin Wrona, cu un scenariu realizat dupa un fapt real, este povestea tragica a unui barbat cu un prezent curat si luminos al carui trecut intunecat il ajunge din urma, facandu-l sa piarda totul. “Pal Adrienn” – o coproductie Austria, Franta, Ungaria, regizata de Agnes Kocsis si castigatoare a Premiului FIPRESCI la Cannes 2010 – are in centru o asistenta medicala cu probleme de alimentatie, care isi zguduie singura prezentul in timp ce face sapaturi intr-un trecut pe care fiecare persoana cu care sta de vorba si-l aminteste diferit. Tot pe 27 august ar fi trebuit sa ruleze si “Ispita Sf. Tony/The Temptation of St. Tony” de Veiko Ounpuu, dar a fost anulat. Seara a venit in Parcul Central cu proiectia in aer liber a senzationalei comedii a lui Dan Chisu – “Ursul”, film care a adunat un mare numar de spectatori.

Daca ar trebui sa dau un pronostic legat de cine va castiga marele premiu al festivalului Golden Carpathian Ploiesti, n-as sti ce sa spun, dar am cumva senzatia ca “Pal Adrienn” o sa fie favoritul juriului. Subiectiv vorbind, mie mi-au placut cel mai mult “Intre doua focuri/Between Two Fires” si “Spectacolul trebuie sa continue/The Show Must Go On”, nu doar pentru subiecte, ci si pentru interpretare si realizare.

Spre deosebire de publicul agresiv din ziua precedenta, cel din 27 august a fost mai linistit, chiar daca unele persoane, venite din curiozitate fara sa stie la ce vin, plecau dupa 15-20 minute. Dar e de preferat o persoana care nu e multumita si pleaca decat una care ramane si deranjeaza pe toata lumea facand comentarii malitioase la adresa filmului sau a celor care chiar sunt interesati sa il vada.

Festivalul se inchide in aceasta seara cu gala de premiere si cu… Goran Bregovic, care va concerta la ora 21.00 in Parcul Central.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *