“Pal Adrienn” a castigat marele premiu la Golden Carpathian

Prima editie a Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair s-a incheiat duminica, 28 august, cu gala de premiere a filmelor din competitie, desfasurata la Cinema Premiera si cu un concert sustinut de Goran Bregovic in Parcul Central.

Sase filme din mai multe tari europene (unele fiind coproductii) s-au luptat in cadrul festivalului de la Ploiesti pentru a castiga marele premiu de 5000 de euro. Numai unul a fost norocosul castigator si anume cel pe care il prevedeam in articolul de ieri – “Pal Adrienn” (coproductie Austria-Franta-Ungaria, 2010) al regizoarei Agnes Kocsis, care insa nu a fost prezenta, scenaristul filmului, Andrea Roberti fiind cel care a ridicat premiul. Juriul si-a motivat alegerea facuta spunand ca premiul este acordat “pentru obsedantul portret al unei vieti pustii si singuratice, inconjurate zi de zi de moarte”.

“Botezul/The Christening”, in regia lui Marcin Wrona (care nu a putut fi prezent din cauza faptului ca inainte de festival a suferit un accident in urma caruia a fost spitalizat) a castigat premiul pentru Cea mai buna regie, cele care au ridicat premiul fiind producatoarea Olga Szymanska si reprezentanta Institutului de Film Polonez Malgorzata Janczak. “Abandonat/The Abandoned”, regizat de Zlatko Topcic a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scenariu “pentru dramatizarea consecintelor recentelor razboaie balcanice intr-un mod original si emotionant, fara sa reia clisee sau sa ia partea vreunei tabere”.

“Spectacolul trebuie sa continue/The Show Must Go On” al regizorului Nevio Marasovic a luat premiul pentru Cel mai bun debut, in timp ce preferatul publicului – care, de-a lungul festivalului, s-a putut exprima prin vot – a fost “Intre doua focuri/Between Two Fires” de Agnieszka Lukasiac.

O distinctie speciala, in afara competitiei, a fost acordata de primarul Volosevici directorului RADEF Marius Iurascu si anume premiul pentru Cultural Management. La gala a fost prezent si Florin Piersic – pe care presedintele juriului l-a “botezat” Florin Lazarescu -, care a tinut un discurs (lung si presarat cu glume, in stilu-i caracteristic) de lauda pentru acest festival, pentru cei care l-au realizat si pentru faptul ca au reusit renovarea salii de cinema.

De partea muzicala a galei, care a generat o mare bucurie printre ploiestenii prezenti la eveniment, s-au ocupat soprana Felicia Filip si trupa K1, care au interpretat impreuna piese din opera etno-rock simfonica “Balade din Carpati”, in timp ce actorul Vlad Radescu a fost “naratorul” povestii.

La 20 de minute peste ora 21.00, Goran Bregovic si-a inceput concertul in Parcul Central, unde ploiestenii (si nu numai) s-au adunat in numar foarte mare pentru a-l asculta si pentru a canta odata cu el si cu Wedding and Funeral Orchestra. Alaturi de colegii sai de la trompete, tube, saxofon si voci, Bregovic a cantat timp de doua ore incheiate piese de pe coloana sonora a filmului “Ursul” de Dan Chisu, prezent si el la eveniment, dar si compozitii care au facut istorie precum “Balkanica”, “In the Deathcar” sau “Ederlezi”.

Ca o concluzie pentru cele patru zile de festival, prima editie a Golden Carpathian Ploiesti European Film & Fair a fost o experienta interesanta pentru toti participantii, fie ei oameni de film, critici, jurnalisti sau public cinefil. Inerentele probleme de organizare specifice unei editii de debut nu au fost evitate nici la Ploiesti, dar, dupa cum chiar primarul Volosevici a promis, festivalul se va desfasura si in anii care urmeaza si pana atunci orice greseli care au aparut vor fi indreptate.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Golden ultima zi/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *