Job, familie… ambele? “Oare cum o reusi?”

“Oare cum o reusi sa le faca si sa le aiba pe toate? Oare cum o reusi sa si munceasca aproape non stop si sa se ocupe si de familia ei?” Buna intrebare, mai ales cand persoana (de gen feminin) are un job care o poarta din avion in avion, un sot care lucreaza aproape la fel de mult ca ea, doi copii mici care vor o mama care sa se joace cu ei mereu, o soacra dezaprobatoare si o haita de “mame full time” care se uita stramb la ea pentru ca se imparte in mai multe directii, in loc sa se dedice intru totul vietii de familie.

Cu toate astea, Kate Reddy (Sarah Jessica Parker), eroina comediei “Oare cum o reusi?/I Don’t Know How She Does It” (SUA, 2011, regia Douglas McGrath) distribuita de Ro Image, e in stare sa mute si muntii pentru a nu renunta la niciuna dintre iubirile vietii ei: jobul si familia. Kate are vesnica problema a femeii inteligente si educate care vrea sa le aiba pe toate, care vrea sa se implineasca profesional, dar care vrea sa aiba si un sot si o pereche de copii la care sa vina seara acasa. Si se loveste si ea, ca toate femeile aflate in posturi importante, de prejudecati peste prejudecati, din partea absolut oricui.

Sigur ca daca jobul e unul de la 9.00 la 17.00, lucrurile se aseaza mai usor in viata unei femei. Insa atunci cand de-a lungul unei zile nu se stie cat timp stai in Boston si cand trebuie sa te urci in avion sa ajungi la New York, pentru a jongla cu problemele financiare ale lumii moderne, alaturi de un barbat “hidos” – a se citi Pierce Brosnan – drept coechipier, e clar ca sotul nu va fi prea incantat, copiii iti vor reprosa ca niciodata nu te tii de promisiuni, iar mama soacra iti va reaminti constant ca “pe vremuri” femeia avea locul ei clar, nu la munca, ci la cratita si dupa coada copiilor.

Dar Kate e mai capoasa ca un catar si nu vrea sa se dea batuta cu una, cu doua. Isi iubeste familia ca pe ochii din cap, dar isi iubeste si jobul. Stie ca viata e o lupta si ca daca vrei totul, trebuie sa dai totul, iar pe parcurs intelege si faptul ca prioritara in existenta unui om este familia si abia apoi vine munca. Si mai intelege si ca daca cineva trebuie sa sufere acela e seful de la job, caruia trebuie sa inveti sa ii mai spui si “nu” din cand in cand in favoarea oamenilor pe care ii iubesti. Daca omul pricepe, bine, daca nu, s-or mai gasi si alti sefi, si alte joburi.

Mi-a placut personajul Kate pentru determinare, pentru listele pe care le face, pentru discursurile emotionante si sincere tinute copiilor si sotului si pentru ca, desi ar fi avut posibilitatea, nu s-a lasat dusa de val intr-o aventura cu “hidosul” de la New York – probabil scenaristul si-a dat seama ca ar fi fost o chestie rasuflata :)) -, ci s-a concentrat mereu pe separarea lucrurilor: jobu-i job, casa-i casa, colegul e doar coleg, sotul e iubirea vietii ei.

“Oare cum o reusi?” e un film care ii trage de maneca pe cei care au impresia ca viata e facuta ca sa ti-o petreci muncind pe branci, uitand ca mai sunt atatea altele de facut pe lume si le reaminteste celor care au gasit un echilibru intre munca si viata personala ca alegerea lor e cea mai inteleapta. Nu e o comedie sa pici sub scaun de ras, probabil v-ati dat seama pana acum, dar sigur n-o sa ramaneti seriosi la faza cu scarpinatul la negociere si nici la monologurile asepticei Momo, colega cu Kate.

Filmul are premiera vineri 16 septembrie si poate fi vizionat in urmatoarele spatii:

Baneasa Drive In, Holywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Cinema City din Cotroceni si Sun Plaza – Bucuresti
Cinema City din Arad, Bacau, Braila, Cluj, Pitesti, Timisoara
Cityplex din Brasov si Constanta
Odeon din Cluj
Lotus din Oradea

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *