Filmele de la Cannes vin la Bucuresti in octombrie

Marele castigator de la Cannes, “The Tree of Life”, va ajunge in Romania in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc intre 14 si 20 octombrie 2011. Evenimentul va include si alte premiere absolute, precum si filme romanesti prezente la Cannes in ultimii ani.

Aflat la a doua editie, evenimentul va aduce, in premiera absoluta, cateva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selectia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Programul va fi intregit de o selectie de filme romanesti care au ajuns la prestigiosul festival in ultimii zece ani. Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Suprarealist, tandru, atasant, amuzant, boem – filmul “Le Havre” a sedus anul acesta jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d’Or. Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un batran artist si un baietel african imigrant, urmarit de politie, care incearca sa-si regaseasca mama. Stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, dupa cum remarca publicatia Variety, “o placere de la un capat la altul”.

In mai, pelicula a obtinut Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) si o mentiune speciala din partea Juriului Ecumenic de la Cannes. Totodata, a fost nominalizata la Premiul LUX, acordata de Parlamentul European, si este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

Tot in premiera absoluta in Romania, Les Films de Cannes à Bucarest aduce “This Must Be the Place”, primul film in limba engleza al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat in 2008 la Cannes pentru “Il Divo”). Sean Penn – machiat si imbracat pe modelul Robert Smith, de la The Cure – joaca rolul unui fost star rock care decide, atunci cand tatal sau moare, sa termine ceea ce el nu reusise: sa-l razbune pentru o umilinta pe care o suferise in timpul Holocaustului.
In distributie mai figureaza Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Kerry Condon, Judd Hirsch si Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.

Spectatorii vor putea viziona si laureatul cu Palme d’Or de anul acesta, “The Tree of Life”, in regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis – o ocazie rara, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografele din Romania.

Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi anuntat pe parcurs si va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro. Deocamdata puteti urmari pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.