Gérard Depardieu a inceput filmarile pentru “Ipu” la Sighisoara

“Ipu – Convicted to Live”, una dintre putinele productii romanesti cu distributie internationala realizate in Romania, a inceput turnajul la Sighisoara, de cateva zile, anunta un comunicat Family Film. Cu stradutele, casele vechi si colturile de gradina nealterate de timp, Sighisoara este locul perfect pentru a recrea atmosfera de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Primele scene au fost filmate in diverse spatii din partea veche a orasului si in satul Saschiz. Echipa va ramane aici pentru inca trei saptamani, apoi se va muta la Bucuresti, pentru scenele de interior.

Pentru protagonistul filmului, Gérard Depardieu, prima zi de filmare a fost vineri, 16 septembrie, urmand ca zilele acestea sa i se alature pe platou si Harvey Keitel, in rolul unui preot. Imbracat in camasa lui Ipu – un soldat francez ramas intr-un sat din Transilvania dupa ce o rana grava din primul razboi mondial i-a afectat memoria – Depardieu si-a intrat repede in rol. Cel care va filma cele mai multe scene alaturi de celebrul actor este si cel mai tanar membru al distributiei – Bogdan Iancu (“Ho, Ho, Ho”).

“In ce-l priveste pe Gérard Depardieu, am inceput cu scenele in care apare cu prietenul lui, copilul Alex, alias Bogdan Iancu, scene de altfel grele din punct de vedere tehnic, inclusiv finalul, sugestiv si emotionant”, spune regizorul filmului, Bogdan Dreyer, care il cunoaste pe Depardieu de circa 20 de ani. Actorul francez a fost, de altfel, prima si singura alegere a cineastului in rolul lui Ipu: “Gérard este Ipu. Ipu este Gérard. Harvey este contrapunctul lui Gérard, optiunea mea pentru a face acest film. Restul s-a declansat de la sine, gratie producatorului Giuliano Doman, pentru care granitele nu exista”, declara Dreyer.

Gérard Depardieu, care a mai filmat in Romania la inceputul anilor 90, se declara incantat de oameni, de colturile vechi din Transilvania si de satele care ii amintesc de copilaria in Franta. Harvey Keitel, la randul sau, incearca sa descopere tara din care provine mama sa, emigrata in Statele Unite la inceputul secolului trecut.


O poveste despre prietenie, umanitate si sacrificiu, “Ipu – Convicted to Live” este o tragicomedie adaptata dupa nuvela “Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici. Scenariul este semnat de Anusavan Salamanian si Bogdan Dreyer, iar dialogurile sunt in limba engleza.

Actiunea se desfasoara intr-un sat din Transilvania, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand un soldat german este gasit mort la marginea unui sat de catre un baiat de 11 ani. Intrucat nu se stie cine este vinovatul, iar ofiterii germani ameninta ca vor executa cativa dintre fruntasii satului daca nimeni nu se va preda, elita incearca sa-l convinga pe Ipu, “nebunul satului”, sa-si asume el vina in schimbul promisiunii unei inmormantari fastuoase si a unor recompense.

Filmul este produs de Family Film (Romania) si co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion (Germania). Vanzarile internationale vor fi asigurate de Shoreline Entertainment.

Family Film este o casa de productie independenta care ofera servicii de productie si postproductie. In cei zece ani de existenta, a realizat sute reclame pentru piata interna si externa, seriale TV (“Virtual”, “Fetele marinarului”, “Narcisa Salbatica”), show-uri TV (“In puii mei”), documentare (“Nichita Stanescu”, “Noica – Ce stie? Ce vrea? Ce-i trebuie?”), scurtmetraje si lungmetraje (“Cele ce plutesc”, regia Mircea Daneliuc, si “Caii sunt verzi pe pereti”, de Dan Chisu).

Share

One thought on “Gérard Depardieu a inceput filmarile pentru “Ipu” la Sighisoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *