“Duelul viorilor”: Stradivarius sau Guarneri?

Publicul din Romania este chemat la ceas de seara, nu in loc ferit, ci cat se poate de cunoscut, sa arbitreze un duel cum nu s-a mai vazut : “Duelul viorilor”. Turneul National care va aduce in salile de concerte doi mari violonisti romani, Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, insotiti de doua dintre cele mai frumoase si performante viori ale lumii va avea loc in perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011, in sase orase din Romania. Provocarea a fost lansata celor doi de pianistul Horia Mihail, care le va fi alaturi pe scena in permanenta, anunta un comunicat Radio Romania.

Care a fost cel mai mare lutier al lumii? O rivalitate veche de trei secole, o intrebare pe care si-au pus-o generatii si generatii de iubitori ai muzicii, nu isi va gasi nici acum, probabil, raspunsul, dar va deveni pretextul unor recitaluri extraordinare cu piese de mare popularitate din repertoriul pentru vioara. Pentru inceput interpretii vor prezenta publicului cele doua opere de arta – viorile Stradivarius si Guarneri. Astfel, GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu pusa la dispozitie de Muzeul “George Enescu” va interpreta lucrari de virtuozitate de H. Provost, Sarasate si Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU va canta la vioara Stradivarius “Pachoud” – un instrument special, de mare valoare, adevarata opera de arta a lui Stradivarius – piese celebre de Ceaikovski, Brahms – Kreisler, Jules Massenet si Bazzini. In cea de-a doua parte a serii, cei trei artisti, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU si HORIA MIHAIL, vor fi prezenti pe scena concomitent, spectatorii putand sa savureze imbinarea spectaculoasa a sunetelor celor doua viori acompaniate de pian in Grand Duo pentru doua viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo in re major de Spohr si Cinci piese pentru 2 viori si pian de Sostakovici.

Programul turneului este urmatorul:

26 septembrie, Tg. Mures, Palatul Culturii
28 septembrie, Brasov, Cercul Militar
30 septembrie, Bucuresti, Sala Radio
3 octombrie, Casa de cultura a studentilor, Cluj Napoca (in cadrul festivalului “Toamna Muzicala Clujeana”)
4 octombrie, Timisoara, Sala Capitol
6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii

Biletele s-au pus in vanzare la casele de bilete ale salilor de concert, iar la Bucuresti si Timisoara prin site-ul www.eventim.ro si librariile Humanitas.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *