De-a lungul istoriei: “Conflicte care au schimbat lumea”

Editura Meteor Press ne invita la o calatorie incitanta inapoi in timp, un voiaj in care vom revedea unele dintre cele mai importante fapte din existenta omenirii. Ghid ne va fi pasionatul profesor Rodney Castleden, iar subiectul propus de el in cartea “Conflicte care au schimbat lumea” aduce in fata cititorului cauzele si urmarile evenimentelor care au transformat trecutul glorios in ceea azi ce numim istorie.

Fie ca sunteti pasionati de istoria Antichitatii, de cea medievala, sau ca doriti sa aflati amanunte despre cea recenta, lucrarea lui Rodney Castleden va ofera raspunsuri la multe intrebari si curiozitati din domeniu. In cele peste 500 de pagini sunt abordate tipuri diferite de conflicte: politice, geografice, ideologice si religioase. Autorul analizeaza originile lor, cauzele, impactul si consecintele pe care toate aceste contradictii le-au avut asupra umanitatii. Totodata, el dezvaluie motivele pentru care considera aceste conflicte relevante prin contributia avuta la schimbarea cursului istoriei.

Organizata in capitole sincronizate cu perioadele istorice si cu momentele marcante ale acestora, cartea contine atat relatari – rezumate ale evenimentelor, cat si detalii nebanuite sau chiar picante, care sparg aura eroica a unora dintre personaje si intamplari. Astfel, scriitorul ne dezvaluie pana unde mergea grandomania lui Alexandru cel Mare sau cat de capabil a fost si a devenit Octavian, urmasul lui Cezar. In acelasi parcurs cronologic, intalnim si alti mari lideri ai lumii din Antichitate pana in prezent, de la Darius si Pericle sau Copernic si Galileo pana la Mahomed si Richard al III-lea si la modele moderne precum Ghandi, Nasser, Gorbaciov sau Bush.

Pasii facuti alaturi de autor prin istorie argumenteaza importanta pe care fiecare eveniment adus in discutie a avut-o pe termen scrut, dar mai ales insemnatatea pe care o are pentru prezent si felul in care situatiile se repeta. Doar personalitatile istorice se schimba, iar pe masura ce unii dispar si raman doar in memoria urmasilor, altii sunt descoperiti si incearca si ei, ca si inaintasii lor, sa schimbe lumea.

“Conflicte care au schimbat lumea” poate fi o carte pe care sa o citesti ca pe o colectie de povestiri – povestiri despre fapte din trecut – insa mai mult decat atat, este o enciclopedie a momentelor si personalitatilor decisive din istorie. O dovedeste atat structura consistenta care abunda de informatii, cat si faptul ca utilitatea cartii lui Castleden se descopera in timp. Ea isi gaseste locul in biblioteca celor insetati de cultura generala – in special de istorie – si asteapta sa fie consultata ori de cate ori acestia doresc sa isi improspateze memoria sau sa isi clarifice anumite nelamuriri, fiind in acelasi timp si un bun ghid pentru cei care se afla la inceputul descoperirii istoriei.

Share

3 thoughts on “De-a lungul istoriei: “Conflicte care au schimbat lumea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *