Volumul “Marea foamete sovietica 1926-1936” se lanseaza la MTR

Carturesti MTR va asteapta miercuri, 28 septembrie, ora 18.00, la evenimentul de lansare a cartii “Marea foamete sovietica 1926-1936”, de Vadim Guzun. Prezinta prof. dr. Elena Siupiur si dr. Mihai Gheorghiu.

“Marea foamete sovietica, 1926-1936” reflecta situatia politica, economica si sociala din URSS, prin prisma documentelor inedite din arhivele diplomatice romanesti si a celor edite din fostele arhive sovietice din perioada de metamorfozare a imperiului tarist agrar intr-unul totalitar industrial. Volumul trateaza cauzele, caracterul si consecintele uneia dintre cele mai mari tragedii ale secolului al XX-lea – foametea organizata de regimul bolsevic, in contextul planului cincinal, al colectivizarii in masa si al industrializarii accelerate. Reconstituirea evenimentelor aduce o serie de elemente de noutate asupra modului in care foametea a fost utilizata ca instrument politic in procesul de consolidare a sistemului administrativ de comanda sovietic. Lucrarea este dedicata satului romanesc de la Est de Nistru.

Vadim Guzun este doctorand al Academiei Romane, jurist si diplomat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Interesat de formarea regimului stalinist, politici de sovietizare si relatiile romano-sovietice, a publicat in coautorat studiul “Foametea din Ucraina in anii 1932-1933 – «holodomor» – demersuri de recunoastere la nivel national si international” si are in curs de aparitie volumul “Foametea, piatiletka si ferma colectiva: documente diplomatice romanesti”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *