Expozitie de ceramica la MTR: “Drumul lutului”

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta in perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2011, la Sala Acvariu, la… “Drumul lutului”, expozitia de ceramica a mesterilor Maria si Gheorghe Iorga din Horezu, Valcea.

Maria si Gheorghe Iorga sunt mesteri primitori si dornici sa explice acelora care le calca pragul casei cum reusesc sa faca o ceramica atat de frumoasa.

Traditia preluarii mestesugului din familie, varietatea produselor si tehnicile de lucru ii apropie pe cei doi. Gheorghe Iorga pregateste pamantul, face “gogoloate” si apoi modeleaza, in timp ce Maria Iorga decoreaza.

Formele pe care le lucreaza sunt variate: oale, castroane, ciorbalace, cani. Ornamentele sunt facute cu cornul si gaita. Altite, rozete, carlige, stele, cocosi, cozi de pauni, pesti, cruci, boboci de flori, serpi, spice de grau… sunt asezate pe taierele mari sau mijlocii, pe farfurii mai mari sau mai mici.
Ceramica familiei Iorga se distinge prin eleganta formelor si prin stralucirea smaltului. Armonia cromatica pune in valoare intreaga lume imagistica a celor doi mesteri transpusa in lut cu o finete si un simt artistic desavarsite.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *