Tu mai ai principii de viata?

“Tu mai ai principii de viata?” intreaba promotionalele pentru lungmetrajul lui Constantin Popescu, pe care l-am vizionat la Cityplex prin amabilitatea Parada Film. Aveti sau nu, n-ar fi rau sa dati o fuga la premiera filmulului “Principii de viata” din 30 septembrie, pentru a a vedea o productie actuala care va va aminti ca in viata e cel mai important sa fii apropiat de familia ta, sa o intelegi si sa faci tot ce poti pentru a avea o relatie buna cu ea.

Constantin Popescu ne infatiseaza o zi din viata lui Emilian Velicanu, un barbat in jur de 40 de ani, care se imparte intre fosta familie (sotie si un baiat de 15 ani) si actuala familie (sotie si copil mic), in timp ce incearca sa rezolve treburile de la serviciu si pe cele care au legatura cu vila pe care si-o construieste pentru ca a doua zi sa plece linsitit la mare. Dar, cum bine zicea o replica din “Amorres perros”, “Daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada, spune-i despre planurile tale”. Asa ca, in loc sa-i mearga totul ca uns, Velicanu se poticneste in tot felul de obstacole care ii dau dureri de cap si il fac sa injure ca la usa cortului.

Ce iti ramane in minte dupa ce ai vazut “Principii de viata”? In primul rand, faptul ca pelicula face un portret al omului zilelor noastre care, prins in vartejul muncii si al dorintei de realizare sociala, e mereu stresat, nervos, agitat, nu mai are timp cu adevarat pentru cei apropiati, in sensul ca nu mai are timp sa asculte si sa inteleaga prin ce trec acestia si are impresia ca banii pe care ii aduce acasa si pe care ii ofera tuturor pot suplini comunicarea adevarata, intelegerea si afectiunea.

In al doilea rand, dupa film mai ramai in minte si cu scena violenta, dar foarte realist interpretatata care are loc spre final si care ii are ca protagonisti pe Velicanu si pe fiul sau cel mare, scena in care fiecare dintre cei doi este pedepsit in felul lui pentru comportamentul avut. La sfarsit, nu e clar decat ca Velicanu si-a vazut implinit visul de a pleca in concediu la mare, trecand peste absolut orice piedici si peste orice dorinte pe care le-ar fi avut membrii familiei sale. Ce nu e clar, dar putem spera, este ca poate, pe viitor, el va invata sa nu se mai puna pe sine in centrul problemei, sa nu mai incerce sa le impuna ideile sale celor din jur si sa rezolve cu calm divergentele cu familia.

Desi subiectul filmului nu e de lepadat, actorii nu m-au impresionat, nu mi s-au parut foarte firesti in replicile lor, singurul care face intr-adevar un rol puternic si despre care se poate spune ca duce practic tot filmul in spate este Vlad Ivanov, cel care ii da viata personajului principal Emilian Velicanu. Aflat la primul sau rol principal intr-un film, nu m-ar mira deloc sa il vad pe viitor nominalizat pe la vreun premiu pentru interpretare.

In prima saptamana (30 septembrie – 6 octombrie) filmul va rula in Bucuresti la Hollywood Multiplex (Bucuresti Mall), Movieplex (Plaza Romania), Grand Cinema Digiplex (Baneasa Shopping City), Cinema City (AFI Cotroceni), The Light Cinema (Liberty Center), Noul Cinematograf al Regizorului Roman, Cinema Scala, in Cluj la Odeon Cineplex (Polus Center) si Cinema City (Iulius Mall) si in Constanta la Cityplex (Tomis Mall), urmand ca in saptamanile viitoare sa ajunga in cinematografele din toata tara.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *