Nou la Polirom: “Cruciadele” lui Asbridge

Editura Polirom a publicat in traducere, in cadrul colectiei “Historia”, volumul “Cruciadele. Istoria razboiului pentru eliberarea Pamantului Sfant”, cea mai recenta carte a istoricului britanic Thomas Asbridge, o autoritate recunoscuta in istoria cruciadelor.

Volmulul este o istorie exhaustiva a cruciadelor si totodata a unei parti semnificative din Evul Mediu, care incepe la sfarsitul secolului al XI-lea, cu indemnurile papei Urban al II-lea la razboiul sfant, si se incheie doua secole mai tarziu, cu batalia pentru Acra castigata de musulmani. Apeland la surse crestine si musulmane, autorul reconstituie cu remarcabil talent firul epic al evenimentelor, dand la iveala perspectivele ambelor tabere si mentalitatile epocii. O lume populata de eroi legendari precum Richard Inima-de-Leu si Saladin ni se infatiseaza astfel in toata gloria si barbaria sa.

“Cartea se inspira din mina extraordinar de bogata a dovezilor scrise (sursele primare) din Evul Mediu: cronici, scrisori si documente legale, poeme si cantece in diferite limbi, precum latina, franceza veche, araba, ebraica, armeana, siriaca si greaca. Pe langa aceste texte, studiul ramasitelor materiale – de la castelele impunatoare la delicata arta a manuscrisului si la monedele marunte – a adus o lumina noua asupra epocii cruciadelor. Pe tot parcursul cartii, cercetarea originala a tinut cont si de volumul mare de studii moderne aparute pe acest subiect in ultimii 50 de ani.”, spune autorul.

Thomas Asbridge este profesor la Universitatea din Londra, unde coordoneaza modulul de masterat “Islamul si Occidentul”, si codirectorul seminarului international “Cruciadele si Orientul mediteraneean”, organizat de Institute of Historical Research din Londra.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *