Calatoria lui Robin Bayley spre “Livada de mango”

Noua aparitie din colectia Carti Adevarate a Editurii Allfa, “Livada de mango” ne conduce spre inima Americii Latine intr-o fantastica poveste traita de Robin Bayley. Dupa aproape o suta de ani, convins ca are multe in comun cu strabunicul sau, autorul reconstituie traseul parcurs de acesta din Anglia pana in Mexic si traieste o parte din peripetiile lui. Ce il asteapta pe Robin la capatul calatoriei? Dovezi pierdute si secrete de familie bine pastrate, dar si regasiri si suprize placute.

Nascut in Marea Britanie si avand o cariera de succes in publicitate, in Londra, Robin Bayley auzise despre strabunicul Athur Greenhalgh din povestile pe care i le spunea bunica Ruth. Arthur era mereu in centrul relatarilor ei, iar cu timpul Robin a inceput sa creada ca se aseamana mult cu stramosul sau. Trecutul lui Arthur si prezentul lui Robin se impletesc mijlocite de Ruth. Povestea lui Arthur este reconstituita din memoria bunicii si din scrisorile pe care i le trimitea sotiei lui, Mariah, in perioada in care, lucrand in Mexic, era cunoscut ca Arturo. Robin cauta detalii despre viata strabunicului si despre voiajul lui, iar cand simte chemarea spre America Latina, stie ca tot ce trebuie sa faca este sa plece intr-o calatorie pe acelasi drum – o calatorie initiatica.

Asa cum strabunicul facuse in 1898, peste o suta de ani, nepotul porneste spre necunoscut ghidat de urmele pasilor omului cu doua nume. Din Anglia pleaca spre New York, apoi spre Guatemala, unde intentioneaza sa invete limba spaniola, dar unde se si indragosteste de Juanita. Calatoria lui continua prin Columbia – tara pericolelor de tot felul – si trece prin Venezuela contrastelor. Multe dintre locurile descrise de Robin sunt reprezentative pentru traiul in inima Americii Latine, fiind marcate de saracie, coruptie si decadere, arme, droguri si taxe de protectie, probleme care existau si in vremea lui Arturo.

Dar Mexicul este din ce in ce mai aproape, iar dorinta de a descoperi urmele lasate de existenta lui Arthur creste cu fiecare pas. Orasul mexican Tepic i se dezvaluie in sfarsit. Gaseste dovezi scrise ca Arturo a trecut pe acolo, dar si documente de la botezul matusii sale Sophia, sora mai mare a lui Ruth. Descopera si fabrica in care lucra barbatul si spera ca va vedea livada de mango despre care bunica ii povestea adesea. Dar din livada de mango a strabunicului nu mai gaseste decat un singur arbore care a rezistat ca si legenda lui Arturo si asa cum rezista si Robin in calatoria sa.

O mare surpriza il asteapta insa langa Tepic, in satul Bellavista: un secret bine pastrat de Arturo – o existenta dubla. In locul livezii de mango la care visa, Robin gaseste o altfel de livada, cea a rudelor necunoscute pana atunci. Si dincolo de chinurile drumurilor pe care le-a parcurs si de emotia descoperirii unei familii de a carei existenta nu avea habar, adevarata provocare este sa-i dea vestea bunicii sale de nouazeci de ani si sa-l coboare de pe piedestal pe eroul ei, Arthur.

Desi aceasta este prima sa carte, Robin Bayley stie sa extraga din amalgamul de reactii si emotii esenta aventurii vietii lui si sa isi valorifice noua experienta latino-americana. La capatul calatoriilor, dupa ani de munca, reuseste sa-si transforme povestea in bestseller-ul cu care a cucerit inimile cititorilor prin pitorescul descrierilor si naturaletea povestirii, reunite sub aroma titlului “Livada de mango”.

Share

2 thoughts on “Calatoria lui Robin Bayley spre “Livada de mango”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *