A inceput Namaste India, festivalul culturii indiene

A treia editie a Festivalului Culturii Indiene Namaste India a inceput astazi la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din capitala, eveniment ce aduce cu sine lansari de carte, filme, demonstratii de pictura cu henna, dansuri si muzica indiana, prezentari despre Yoga, workshopuri, recitaluri de poezie si o conferinta despre Tagore.

India este mai aproape de noi din 30 septembrie si pana pe 2 octombrie, perioada in care, pe langa cele enumerate mai sus, veti gasi la Muzeul Satului produse traditionale indiene (haine, mancare, accesorii, masaj ayurvedic etc), precum si o expozitie de fotografie cu poze din Bengalul de vest unde a trait Rabindranath Tagore, cel caruia ii este dedicata aceasta editie a festivalului.

Directorul Muzeului Satului Paula Popoiu, alaturi de prim secretarul de stat al Ambasadei Indiei in Romania, secretarul de stat Vasile Timis si “sufletul” festivalului Iulia Nalatan de la Centrul Cultural Rabindranath Tagore au vorbit despre aceasta a treia editie, cu atat mai speciala cu cat are in centrul ei figura primului scriitor asiatic laureat la Premiul Nobel, Rabindranath Tagore. Poetul national al Indiei a insemnat mult nu doar pentru tara lui, ci pentru intreaga lume, pentru ca indemnul lui a fost mereu unul catre pace, catre armonie, catre intelegerea atat a sinelui, cat si a semenilor. Pentru ca omenia si bunul-simt fac si ele parte din patrimoniul unei natiuni. Cum spunea Tagore in poezia din care doamna Paula Popoiu ne-a citit o strofa:

“Nu pastra pentru tine, prietene, taina inimii tale,
spune-mi-o mie, doar mie, in taina
tu, ce zambesti cu-atata gingasie
sopteste-mi cat mai lin: inima mea te va auzi
nu urechea.”


Deschiderea a fost urmata de lansarea volumului “Dragostea incurca, dragostea descurca”, prezentat de Carmen Musat Coman, directoarea Editurii Cununi de stele. Nu doar poet, pictor si profesor care isi tinea lectiile in natura, la umbra stejarilor, Tagore a fost si dramaturg, unul care isi implica studentii in punerea in scena a pieselor pe care le scria. Asa a facut si Amita Bhose (cea care l-a tradus pe Tagore direct din bengali), ai carei studenti au jucat in spectacolul realizat dupa piesa “Dragostea incurca, dragostea descurca” acum 30 de ani, in 1981, aceasta fiind si prima reprezentatie de teatru indian din Romania.
Piesa este actuala, dinamica, plina de umor, pentru ca vorbeste despre prejudecati si traditii, personajele fiind tineri din intelectualitatea indiana. Directoarea editurii ne-a povestit si despre vizita lui Tagore in Romania din 1926, sosirea poetului in tara prin portul Constanta trecand aproape neobservata, cel care si-a dat cumva ca e vorba despre o personalitate fiind in mod surprinzator un vames, care i-a si pregatit imediat o debarcare calduroasa. Tagore a sustinut atunci o conferinta la Ateneul Roman, la invitatia regelui Ferdinand, unde a spus la un moment dat cateva cuvinte care dovedeau ca a fost impresionat de romani, simtindu-i cumva apropiati de India si de spiritul indian: “Respectul este pentru cei morti, iubirea este pentru cei vii. Voi fi nemuritor daca am parte de iubirea semenilor mei.”

Programul Namaste pentru zilele urmatoare poate fi consultat cu un click aici.

[album: https://www.4arte.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Namaste India 2011/]

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.