“O luna cu Anna” – serie de evenimente in memoriam Anna Politkovskaia

Pe 7 octombrie 2006, Anna Politkovskaia a fost impuscata la intrarea blocului in care locuia. In perioada 6-27 octombrie 2011, Editura Meteor Press ii dedica celebrei ziariste o serie de evenimente menite sa ne aminteasca faptul ca exista curaj si verticalitate, ca lupta pentru adevar nu este in van chiar daca aceasta conduce la moarte uneori.

Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru revista ruseasca Novaia Gazeta si a actionat ca mediator in episodul tragic al asedierii unui teatru din Moscova, in timpul musicalului Nord-Ost. Numita de multi constiinta morala pierduta a Rusiei si recunoscuta pentru rolul ei de aparatoare a drepturilor omului pana la a-si pune in pericol propria viata, a fost rasplatita cu numeroase onoruri internationale. Pe 7 octombrie 2006, trupul curajoasei jurnaliste si scriitoare a fost gasit in liftul blocului unde locuia. Fusese impuscata in cap si in piept cu un pistol Makarov. Este autoarea cartilor “Rusia lui Putin” (editura Meditatii, 2008), “Jurnal rusesc” (Meteor Press, 2010), “Doar adevarul” (Meteor Press, 2011), “Un razboi murdar” (in curs de aparitie, Meteor Press).

Programul evenimentelor este urmatorul:

Marti, 11 octombrie 2011, ora 18.00
Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea
Proiectia filmului documentar “Letter to Anna” (2008, in regia lui Eric Bergkraut)

Aceasta este povestea curajoasei jurnaliste Anna Politkovskaia care a fost asasinata in octombrie 2006 in urma articolelor sale privind razboiul din Cecenia, publicate timp de 7 ani in revista Novaia Gazeta. Regizorul elvetian Eric Bergkraut a lucrat cu Anna la filmul sau din 2005, “Coca: Porumbelul din Cecenia” (“Coca: The Dove from Chechnya” – film documentar despre activista cecena in apararea drepturilor omului, Zainap Gashaeva). Auzind despre moartea ziaristei, Bergkraut a decis sa realizeze acest film, “Letter to Anna”, ca un omagiu adus ei, folosind imagini pe care le avea deja si interviuri cu cei care au cunoscut-o.

Participa: Ioana Avadani, Vasile Ernu, Sorin Iliesiu, Bedros Horasangian

Parteneri: One World Romania, Muzeul National al Taranului Roman, Noul Cinematograf al Regizorului Roman

Miercuri, 19 octombrie 2011, ora 12.00
Universitatea Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (zona Panduri)
Curs deschis sustinut de Dna Profesor Universitar Lavinia Barlogeanu

Joi, 27 octombrie 2011, ora 18.30
Clubul Taranului
Marturii de front

Seara de lectura si discutii libere pe marginea cartilor Annei Politkovskaia: “Un razboi murdar” (in curs de aparitie, editura Meteor Press), “Rusia lui Putin” (editura Meditatii, 2008), “Jurnal Rusesc” (editura Meteor Press, 2010), “Doar adevarul” (editura Meteor Press, 2011)
Sunteti invitati la o dezbatere ampla despre Rusia contemporana si coplesitoarea ei influenta in spatiul fost sovietic, despre Anna Politkovskaia si razboaiele cecene, despre rolul jurnalistului in lupta pentru drepturile omului.

Parteneri:
Muzeul National al Taranului Roman, Clubul Taranului

Share

One thought on ““O luna cu Anna” – serie de evenimente in memoriam Anna Politkovskaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *