Sapte artisti romani coloreaza griul la Vellant

Selectat in cadrul Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Moscova, proiectul curatorial “Colorand griul” realizat de Cosmin Nasui a ajuns si in librarii, sub forma unui inedit album de arta aparut la Editura Vellant, anunta un comunicat al editurii.

“Colorand griul/Colouring the grey” cuprinde in 240 de pagini bogat ilustrate lucrarile a sapte artisti vizuali romani care si-au lasat amprenta asupra evolutiei artei contemporane din Romania ultimilor cinci ani. Volumul – aparut in format bilingv RO/EN – contine conceptul proiectului curatorial si sapte studii dedicate operelor artistilor, alaturi de o selectie a corespondentei dedicate alcatuirii proiectului si de o sectiune de scurte biografii. Cartea ofera o generoasa inventariere a operelor celor sapte artisti romani, fiind ilustrata cu peste 350 de reproduceri color. Cei interesati de tendintele artei romanesti contemporane, dar si de bucataria interna a unui proiect curatorial artistic vor gasi in albumul aparut la Vellant un rezervor de inspiratie si informatii practice despre pregatirile din spatele unui astfel de proiect.

“Colorand griul/Colouring the grey” este rezultatul a cinci ani de cautare, documentare, monitorizare si promovare a celui de-al doilea val de artisti contemporani emergenti din Romania, asa cum ii numeste curatorul proiectului, Cosmin Nasui, in prezentarea volumului. Pornind de la succesul scolii realiste a griurilor din Europa de Est, proiectul isi propune sa inventarieze, sa comenteze si sa puna in context opera a sapte artisti contemporani romani care au abordat griul in lucrarile lor: Ana Maria Micu, Dragos Burlacu, Francisc Chiuariu, Catalin Petrisor, Bogdan Rata, Aurel Tar, Bela Zoltan. Griul poate fi considerat o caracteristica a artei contemporane romanesti, precum si o culoare de tranzitie de la comunism la capitalism, o stare de spirit dominata de confuzie, un simbol al intregii societati, in cautarea identitatii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *