Sapte artisti romani coloreaza griul la Vellant

Selectat in cadrul Bienalei Internationale de Arta Contemporana de la Moscova, proiectul curatorial “Colorand griul” realizat de Cosmin Nasui a ajuns si in librarii, sub forma unui inedit album de arta aparut la Editura Vellant, anunta un comunicat al editurii.

“Colorand griul/Colouring the grey” cuprinde in 240 de pagini bogat ilustrate lucrarile a sapte artisti vizuali romani care si-au lasat amprenta asupra evolutiei artei contemporane din Romania ultimilor cinci ani. Volumul – aparut in format bilingv RO/EN – contine conceptul proiectului curatorial si sapte studii dedicate operelor artistilor, alaturi de o selectie a corespondentei dedicate alcatuirii proiectului si de o sectiune de scurte biografii. Cartea ofera o generoasa inventariere a operelor celor sapte artisti romani, fiind ilustrata cu peste 350 de reproduceri color. Cei interesati de tendintele artei romanesti contemporane, dar si de bucataria interna a unui proiect curatorial artistic vor gasi in albumul aparut la Vellant un rezervor de inspiratie si informatii practice despre pregatirile din spatele unui astfel de proiect.

“Colorand griul/Colouring the grey” este rezultatul a cinci ani de cautare, documentare, monitorizare si promovare a celui de-al doilea val de artisti contemporani emergenti din Romania, asa cum ii numeste curatorul proiectului, Cosmin Nasui, in prezentarea volumului. Pornind de la succesul scolii realiste a griurilor din Europa de Est, proiectul isi propune sa inventarieze, sa comenteze si sa puna in context opera a sapte artisti contemporani romani care au abordat griul in lucrarile lor: Ana Maria Micu, Dragos Burlacu, Francisc Chiuariu, Catalin Petrisor, Bogdan Rata, Aurel Tar, Bela Zoltan. Griul poate fi considerat o caracteristica a artei contemporane romanesti, precum si o culoare de tranzitie de la comunism la capitalism, o stare de spirit dominata de confuzie, un simbol al intregii societati, in cautarea identitatii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.