“Crulic – Drumul spre dincolo”: premiera film si expozitie

“Crulic – Drumul spre dincolo”, regizat de Anca Damian, va avea premiera in Romania vineri, 7 octombrie, de la 19.00, la Cinema Patria, in deschiderea Festivalului International de Film de Animatie Anim’est, anunta un comunicat DSG. Unul dintre putinele lungmetraje de animatie realizate in Romania dupa 1989, “Crulic” sparge gheata in animatia autohtona. DSG, studioul de efecte vizuale, animatie si postproductie care a realizat animatia peliculei, isi propune sa continue proiectele in aceasta directie si sa coaguleze in jurul sau o comunitate de animatori.

O expozitie cu desenele animatorilor pentru “Crulic – Drumul spre dincolo” va fi inaugurata in holul Cinema Patria, vineri, inainte de premiera filmului. Publicul va avea ocazia sa vada cum a prins contur unul dintre cele mai apreciate lungmetraje romanesti ale anului.

Documentarul produs de apArte Film si selectionat in competitia Festivalului de la Locarno a fost realizat, pe partea de animatie, de o echipa de sase tineri, la studioul DSG din Bucuresti. Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Tuliu Oltean si Roxana Bentu au conceput stilul vizual al peliculei, sub coordonarea Ancai Damian, care semneaza si scenariul.
Doi dintre artisti, Dan Panaitescu si Dragos Stefan, au fost si trainerii primului workshop de animatie Anim’est – Animation Worksheep – ale carui lucrari vor fi prezentate inaintea proiectiei “Crulic”. Ei vor participa si la lansarea DVD-ului cu scurtmetraje recente de animatie “Romanian ReAnimation”, joi, 12 octombrie, de la 12.00, la Cinema Union.

Cu resurse limitate, animatorii reuniti la DSG au creat un produs artistic care a facut deja turul unor festivaluri importante, de la Locarno la BFI Londra, Namur, Telluride, Varsovia si Pusan. Povestea tragica a romanului decedat intr-o inchisoare din Polonia, dupa luni de greva foamei, a fost reconstituita de Anca Damian din documente, marturii, fotografii, filmulete. Vizual, acest puzzle a fost recompus utilizand tehnici diferite de animatie.

Mixul original si expresiv de tehnici de animatie a fost unul dintre atuurile lui “Crulic”, potrivit aprecierilor din presa internationala. “Animatia este in mod special atragatoare”, scria Variety. “Filmul reconstituie viata personajului cu ajutorul documentelor disponibile, insa tehnicile de animatie ridica analiza la un alt nivel de expresie. Folosirea desenului de mana, a colajului, a stop-motion-ului si a animatiei de tip cut-out aduc subtilitate si poezie unei povesti tragice, frumos scrisa si transpusa vizual cu sensibilitate” – remarca si Peter Hames, pentru BFI London.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *