Cum s-a modelat lumea cu ajutorul inventiilor

Cine a inventat banii de hartie? Analiza matematica este meritul lui Newton sau al lui Leibniz? Cand si unde au aparut jobenul si aparatul cu raze X? Dar GPS-ul? Omenirea a inventat si reiventat de-a lungul timpului tot felul de lucruri, iar Rodney Castleden a trecut in revista aceste “Inventii care au schimbat lumea”, comentand pe marginea lor fie cu seriozitate, fie cu umor sau chiar cu usoara ironie.

Desi dupa titlu poate parea un volum tehnic si greoi, cartea autorului englez este de fapt o lectura cat se poate de agreabila, in care aflam mai multe despre originea unor lucruri pe care astazi le consideram banale sau de la sine intelese si asupra carora nu stam sa meditam. Moneda, hartia igienica, frigiderul, fermoarul, pixul, telefonul mobil, stimulatorul cardiac si multe altele sunt prezentate de Rodney Castelden intr-o maniera concisa, utilizand un limbaj cat mai simplu si nu de putine ori amuzant.

O sa vedeti ca unele inventii au o istorie neclara, pentru ca au aparut datorita evolutiei, deci mai multe persoane au contribuit la dezvoltatea lor, fara a se sti de unde au pornit exact, altele au un “parinte” cert si o data clara a aparitiei, iar altele au aparut in mod bizar simultan, fie in locuri diferite ale lumii, fie in aceeasi tara. Asa se face ca roata, spre exemplu, despre care se stie ca a aparut prin anul 6400 i.H., nu are un inventator anume, ci a aparut probabil independent in mai multe locuri deodata. In schimb, oala sub presiune este inventia sigura a fizicianului francez Denis Papin in 1679, asa cum e-mailul a fost inventat in 1971 de catre programatorul american Raymond Tomlinson. Pe de alta parte, oricat ar parea de surprinzator, fotografia a fost inventata simultan in Anglia, de catre Fox Talbot si in Franta de Louis Daguerre, iar elicea navala a aparut in acelasi timp in Anglia, inventata pe de o parte de Francis Smith, iar pe de alta parte de John Ericsson.

Rodney Castleden aranjeaza inventiile in functie de perioada in care au aparut – Antichitate, Evul Mediu si Renastere, Iluminism, secolul al XIX-lea si Lumea moderna – incadrandu-le istoric si social si povestind pe scurt traseul profesional al inventatorilor. In plus, aflam ca unele inventii au avut o utilitate initiala pe care si-au schimbat-o pe parcurs sau ca unele lucruri au fost reinventate dupa o anumita perioada, pentru ca lumea uitase pur si simplu de ele. Anumite inventii au fost acceptate cu usurinta, altele cu entuziasm, iar altele, dimpotriva, au fost primite cu suspiciune sau cu indiferenta de catre populatie. Un exemplu de inventie privita cu reticenta a fost sapunul, care, desi a aparut in jurul anului 2800 i. H., in Babilon, a fost inteles si acceptat ca masura necesara de igiena de catre marea masa a populatiei europene si americane abia in… 1950. 😀

Autorul arata si faptul ca unii inventatori nu aveau suficienti bani pentru a-si breveta inventiile sau pentru a-si duce la bun sfarsit cercetarile si se asociau cu diverse persoane care sa ii ajute cu fonduri, iar altii pur si simplu erau nevoiti sa-si abandoneze proiectele pentru ca nu le puteau continua din cauza problemelor financiare. Unii inventatori nu au avut niciun fel de dificultati cu brevetarea produselor imaginate de ei, in timp ce altii au avut de infruntat adversari care pretindeau ca au si ei aceleasi merite. Celebru este in acest sens conflictul dintre Isaac Newton si Gottfired Leibniz, care s-au acuzat public de furt de idei in ceea ce priveste analiza matematica, despre care nici in ziua de azi nu se stie precis cine a inventat-o. Desi Societatea Regala i-a dat dreptate lui Newton, hotararea nu poate fi considerata corecta, avand in vedere ca Leibniz nu a fost invitat sa-si exprime punctul de vedere, iar actul in favoarea lui Newton a fost scris de Newton insusi… 🙂

Volumul “Inventii care au schimbat lumea” a aparut la Meteor Press in 2011 si poate fi gasit in colectia de Istorie a editurii.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *