Anim’est 2011: a inceput competitia de scurtmetraj international

Competitia de scurt metraj international Anim’est 2011 a inceput pe 10 octombrie, la Sala ArCuB, in prezenta membrilor juriului (Shane Acker, Anna Solanas si Gerlando Infuso) si a publicului amator de animatii.

O sa incep prin a reaminti ca Festivalul Anim’est, privit in general, nu inseamna filme de animatie pentru copii, acestea fiind incluse in cadrul sectiunii Minimest. Am facut aceasta precizare, deoarece nu mai departe de ieri am vazut in sala o doamna insotita de doi copii dub 14 ani, carora din cand in cand le punea mana la ochi pentru ca scenele de pe ecran nu erau in mod sigur pentru varsta lor.

Competitia de scurtmetraj international este impartita in cinci bucati, dintre care pe 10 octombrie am vazut doua. Filmele selectate au beneficiat de tehnici de realizare diferite (animatie stroboscopica, animatie 2D si 3D, animatie cu papusi etc) de subiecte diverse sustinute sau nu de dialog si ne-au trecut pe rand prin momente de amuzament, de drama, de parodie sau de analiza psihologica.

Celor din public li s-au inmanat bilete de vot, unde puteau bifa animatia preferata sau unde puteau da note de la 1 la 5 filmelor vizionate, pentru ca, la finalul festivalului, sa se aleaga Premiul Publicului. Personal, din primul calup de scurtmetraje internationale mi-a placut in mod deosebit productia neo-zeelandeza din 2010 a lui Alan Dickinson “Preferably Blue/De preferinta melancolic”, o animatie despre Iepurele de Paste care, depresiv si betiv, e gelos pe succesul lui Mos Craciun, caruia decide sa-i fure sacul. Am apreciat scenariul alcatuit sub forma unor versuri inspirate si umorul savuros si uneori indecent – si judecand dupa reactia salii, cred ca nu am fost singura.

Tot din acest prim calup am retinut “The Maker/Creatorul” (Australia 2011), un scurtmetraj aflat la polul opus fata de cel despre care v-am povestit anterior, in ceea ce priveste cantitatea de zambete smulse. Asta pentru ca animatia regizata de Christopher Kezelos spune, in 5 minute si 17 secunde, o poveste incarcata de emotie, despre o existenta foarte scurta in care se incearca realizarea celor mai importante lucruri, intr-o lupta lipsita de sansa cu timpul care se scurge nemilos, masurat de o clepsidra.

In aceasta seara, de la 18.30 puteti viziona lungmetrajul “Ratusca cea urata” la Cinema Patria, urmat la 20.30 de Competitia internationala 3 si de programul studioului invitat de la ora 22.30.

Sala ArCuB va asteapta de la ora 17.00 la Competitia Videoclip & Ad 1, iar de la 19.00 la o intalnire cu animatorul britanic Alex Damm, care va sustine o conferinta despre Animatie si Efecte Vizuale in Reclame si Filme. Incepand cu ora 21.00 puteti urmari Competitia Videoclip & Ad partea a doua.

La Cinema Union veti putea urmari programul tarii invitate – Polonia – de la ora 18.00, iar la ora 20.00 va lua startul si Competitia studenteasca.

Pentru mai multe informatii puteti consulta site-ul Anim’est.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *