Scrisoare catre Anna: „Cand Anna a plecat la Moscova am presimtit ceva grav”

La 5 ani de la asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia, grupul editorial Meteor Press readuce in discutie tema luptei pentru adevar, filtrata prin povestea de viata si de moarte a jurnalistei ruse. Ca argument, pe 11 octombrie la NCRR, a fost proiectat filmul documentar “Letter to Anna”, care imbina fragmentele biografice si marturiile cunoscutilor Annei cu elemente politice si de istorie recenta.

Inclus in seria de evenimente organizate in perioada 6-27 octombrie, documentarul regizat in 2008 de elvetianul Eric Bergkraut reconstituie portretul moral si profesional al Annei Politkovskaia. Pentru acesta, regizorul foloseste atat interviuri cu apropiatii ziaristei, cat si imagini filmate in 2005, cand cei doi au lucrat impreuna la filmul “Coca: The Dove from Chechnya”. Colajul improspateaza amintirile despre curajoasa jurnalista si intareste convingerile conform carora lupta pentru dreptate nu poate fi oprita, dar trage totodata un semnal de alarma referitor la situatia politica din Rusia.

Considerata “vocea Rusiei”, Anna Politkovskaia a fost, prin activitatea sa jurnalistica, o luptatoare, aflandu-se mereu in cautarea adevarului. In calitate de corespondent special al ziarului rusesc Novaia Gazeta, ea si-a mentinut fara ezitare verticalitatea si a avut ca scop apararea drepturilor omului si promovarea jurnalismului liber, traind cu convingerea ca va putea face dreptate. Nu a refuzat misiuni riscante in Cecenia, nu a ascuns prietenia cu Zeinap Gashaeva – cea care face subiectul filmului „Coca”, nu s-a abtinut sa afirme ca in Rusia raul porneste din varf, scriind in cartile sale si publicand in ziar critici la adresa regimului Putin si a noii conduceri din Cecenia – Ramzan Kadyrov, dar si la adresa genocidului savarsit de acestia in zona.

Insa intr-o tara in care presa a fost cumparata cu totul, cei care scapa de sistem trebuie eliminati. Desi amenintata anterior, Anna a luptat pana la capat, continuandu-si viata si munca, pentru care a fost rasplatita cu numeroase distinctii internationale. Totusi, pe 7 octombrie 2006 – ziua de nastere a lui Vladimir Putin – Politkovskaia a fost asasinata. Subtil, regizorul prefigureaza o intrebare fireasca: A fost doar o coincidenta sau cineva i-a facut cadou lui Putin, de ziua lui, moartea jurnalistei? In cazul asta, dovezile nu vor fi lasate sa iasa la lumina, asa cum nu au iesit nici in cazul altor colegi ucisi ai Annei. Dar cei ramasi in viata stiu adevarul si vor continua sa lupte pentru el.

Moartea Annei l-a determinat pe Eric Bergkraut sa relizeze documentarul ca un omagiu adus acesteia, o incursiune in biografia ei si in situatia politica din Rusia, iar pentru cei dornici sa afle mai multe despre activitatea Annei Politkovskaia, o ocazie sa treaca la pasul urmator: cartile scrise de ea. In Romania, trei dintre cartile jurnalistei au fost deja publicate: “Rusia lui Putin” (editura Meditatii, 2008), “Jurnal rusesc” (editura Meteor Press, 2010), “Doar adevarul” (editura Meteor Press, 2011). Cea de a patra, “Un razboi murdar”, este in curs de aparitie tot la editura Meteor Press.

Evenimentele din seria “O luna cu Anna”, dedicata memoriei Annei Politkovskaia, continua. Programul este disponibil aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *