“Habemus Papam” a deschis Les Films de Cannes a Bucarest

“Habemus Papam” sunt cuvintele prin care se anunta alegerea unui nou papa. Momentul este unul solemn si emotionant atat pentru cel ales in functie, cat si pentru multimea adunata in fata balconului central al Bazilicii Sf. Petru din Vatican. Insa nu si in filmul regizorului italian Nanni Moretti – “Habemus Papam”(Italia-Franta, 2011) – o drama imbracata intr-un umor de cea mai buna calitate.

Filmul a rulat la Cinema Studio in prima zi a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest (14-20 octombrie), aflat la cea de a doua editie. Seara a fost deschisa de regizorul Cristi Mungiu, care a apreciat faptul ca sala era plina – ce-i drept, rar mai vezi o sala de cinema atat de aglomerata ca aseara -, fapt care ii incurajeaza sa duca mai departe acest demers, Les Films de Cannes a Bucarest, care aduce in capitala filme premiate sau nominalizate la Festivalul de la Cannes.

Extins anul acesta in mai multe spatii – Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman – evenimentul da posibilitatea bucurestenilor sa vada filme de calibru greu, pe care cu greu le pot viziona in alta parte. Titluri precum “The Tree of Life”(regia Terrence Malick), care a castigat anul acesta Palme D’Or la Cannes, “Melancholia” lui Lars Von Trier, nominalizat la Palme D’Or si castigator la categoria Cea mai buna actrita – Kirsten Dunst sau “La piel que Habito”, cel mai recent film al lui Pedro Almodovar, nominalizat si el la Palme D’Or anul acesta se regasesc in programul acestor zile.

“Habemus Papam” al lui Nanni Moretti, care a avut si el o nominalizare la acelasi Palme D’Or si castigator al unui Glob de Aur in Italia, este centrat pe noul Papa ales, care nu se impaca nici in ruptul capului cu noul lui job. Nu vrea sa iasa in balcon sa dea binecuvantarea, nu vrea sa-si indeplineasca absolut nicio sarcina specifica, terapeutul adus nu il poate trata cum trebuie, asa ca Papa ia o decizie nemaipomenita: sa fuga. Profitand de neatentia staff-ului sau, noul Papa lasa balta tot si pleaca in cautarea sinelui pierdut, incercand sa-si analizeze trecutul si sa vada ce isi doreste de la prezent. Intre timp, cardinalii si terapeutul, care nu aveau voie sa paraseasca incinta pana cand noul Papa nu era anuntat public, isi gasesc tot felul de ocupatii neconventionale, care starnesc amuzamentul prin incredibilul situatiilor: incing un turneu de volei, se infrunta la jocuri de carti si danseaza pe muzica pusa de cel care statea in aparatementul papal, ca sa dea impresia ca Sfintia Sa este inca acolo. Dupa toata comedia, insa, finalul ne readuce la drama omului fortat sa ia in maini o functie pentru care nu este potrivit.

Filmul lui Moretti este deosebit mai ales prin unghiul de abordare. Daca de obicei vedem prin filme si seriale legate de acest subiect cum cardinalii adunati in conclav fac tot pobililul ca sa ajunga in pozitia de Papa, in pelicula “Habemus Papam” lucrurile stau exact pe dos: toti cardinalii sunt speriati de moarte de aceasta functie si toti se roaga sa nu fie alesi. Apoi, noul Papa, in loc sa accepte situatia in care a ajuns prin bunavointa Domnului si sa se straduiasca sa-i faca fata, are un atac de panica si pune la indoiala justetea alegerii sale, considerand ca nu are stofa de lider, ci de persoana menita sa fie condusa de altii.

Michel Piccoli, cel care interpreteaza rolul Papei, trasmite excelent starile acestuia, disperarea si frustrarile lui, regretele adunate, teama de a se inhama la o activitate pentru care nu simte ca are chemare. Regizorul Nanni Moretti face si el senzatie in rolul terapeutului ateu, care vrand nevrand trebuie sa se integreze pentru cateva zile printre oameni de credinta, reusind totusi sa aiba discutii profunde cu ei si sa se si distreze pe cinste.

Filmul “Habemus Papam” mai poate fi vazut duminica 16 octombrie, ora 16.00, la NCRR.

Programul complet al zilei de 16 octombrie este urmatorul:

Cinema Studio

10.30 – “17 minute intarziere” (2002, 10’)
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, regia Catalin Mitulescu (2006)
13.00 -“Arirang, regia Kim Ki-duk (2011)
15.00 – “Melancholia”, regia Lars von Trier (2011)
17.30 – Proiectie-eveniment “Taxi Driver”, de Martin Scorsese, versiunea restaurata
20.30 – “La piel que habito”, regia Pedro Almodovar (2011)

NCRR

12.30 – “Dogville”, regia Lars von Trier (2003)
16.00 – “Habemus Papam”, regia Nanni Moretti (2011)
18.00 – “Antichrist”, regia Lars von Trier (2009)
20.00 – “Pe aripile vinului” (2002, 10’)
“A fost sau n-a fost?”, regia Corneliu Porumboiu (2006)
Invitat: Corneliu Porumboiu
23.00 – petrecere cu Mambo Siria, la Clubul Taranului

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.