Noutati Polirom: “1001 de zile sau Noua Seherezada” de Ilf si Petrov

Cea de-a patra carte a scriitorilor Ilf si Petrov tradusa in limba romana: “1001 de zile sau Noua Seherezada” – o calatorie revigoranta in lumea paradoxurilor, a viselor si a burlescului, dar si un portret al inceputului de secol XX a aparut la Editura Polirom.

Volumul, aparut in traducerea Adrianei Liciu, grupeaza povestiri, scenarii, vodeviluri si foiletoane in care Ilf si Petrov parodiaza atat situatii si teme recurente in societatea rusa a anilor ’20- ’30, precum si sabloane verbale, lozinci, reclame din vremea aceea. Teama de epurare conduce o serie de personaje la simularea nebuniei; in haosul reformei, o noua Seherezada se arata gata sa fascineze comisia de epurare prin povesti inspirate din teribila realitate a momentului, amanand astfel pronuntarea sentintei.
Tematica industriala si competitia acerba pentru construirea socialismului sunt surprinse in ipostaza lor de izvor nesecat de inspiratie pentru scriitori, scenaristi si fotografi deopotriva, tocmai din buluceala acestora nascandu-se umorul. Nici mentalitatea pragmatic-traditionala nu scapa filtrului parodic: locuitorii unui intreg orasel se muta cu bunurile proprii – inclusiv cornute, daca e cazul – intr-un zgarie-nori construit de un concetatean imbogatit in America, insa tehnologia isi dovedeste repede carentele in fata apucaturilor noilor chiriasi. Rapid distrusa din prostie si nestiinta, cladirea este parasita, fiecare intorcindu-se la vechea locuinta.


In timp, tonul scrierilor capata nuante distincte; de la imbinarea suculenta a comicului cu absurdul, a superficialitatii cu fulgurari de adevar, a vicleniei cu prostia, esenta scrierilor din ultimii ani ai colaborarii dintre Ilf si Petrov se concentreaza in ceea ce se poate numi lupta cu nepasarea. Indiferent de abordare, Ilf si Petrov reusesc sa invoce o multime de subiecte facute parca special pentru parodie, iar forta satirica a textelor lor trece fara dificultati proba timpului.

Anul trecut, in cadrul colectiei “Biblioteca Polirom”, a aparut in traducere ultima carte a cunoscutilor scriitori rusi, volumul “America fara etaje” (2010). La inceputul lui 2012, Polirom va publica noi editii ale volumelor “Vitelul de aur” si “Douasprezece scaune”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.