Anim’est se muta la Chisinau din 3 noiembrie

Prima editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est organizata la Chisinau aduce in prim-plan, intre 3 si 6 noiembrie, pe langa lungmetrajul de deschidere, “Crulic – Drumul spre dincolo” (r. Anca Damian, Romania-Polonia, 2011), o parte dintre cele mai bune pelicule din istoria filmului romanesc de animatie, precum si cele mai bune scurtmetraje produse in acest an in Romania, anunta un comunicat Anim’est.

Noua scurtmetraje semnate de cel mai important animator roman din istorie, Ion Popescu Gopo, vor fi proiectate in cadrul unui program dedicat acestuia, sambata, 5 noiembrie, de la ora 14.00, la Cinema Odeon. Printre cele noua filme, care acopera toate perioadele carierei lui Ion Popescu Gopo, fondatorul studiourilor romanesti de animatie, se numara si primul castigator de Palme d’Or din istoria filmului romanesc: “Scurta Istorie”, recompensat cu cel mai important premiu acordat unui film de scurt metraj la Festivalul de Film de la Cannes, in 1957. Din programul dedicat lui Gopo nu lipsesc nici alte filme clasice, precum “7 Arte” (1958), “Homo Sapiens” (1960) sau “Ucenicul Vrajitor” (1985).

Vineri, 4 noiembrie, de la ora 14.00, la Cinema Odeon ruleaza cele mai reusite 20 de scurtmetraje romanesti de animatie ale acestui an – selectionate in Competitia de Film Romanesc a Anim’est 2011. O sectiune traditionala si urmarita in programul festivalului bucurestean, Competitia Nationala este menita sa ofere o imagine de ansamblu asupra filmului de animatie contemporan produs in Romania.

Castigatorul Premiului pentru Cel mai Bun Film Romanesc, oferit de Institutul Cultural Roman, dar si al Premiului sectiunii Balkanimation (competitia de film produs in zona Balcanilor), “The Scream” (foto), produs de Media Pro Magic, unul dintre cele mai mari studiouri de animatie si efecte vizuale din Europa Centrala si de Est, face parte din acest program, alaturi de celelalte filme care au concurat la castigarea Competitiei. Regizorul Sebastian Cosor si desenatorul Cosmin Sirbulescu vor fi prezenti la Chisinau pentru a intalni si a raspunde intrebarilor publicului din Republica Moldova despre filmul lor, care adapteaza tabloul expresionist al lui Edvard Munch, Strigatul.

Mai multe informatii despre Anim’est Chisinau gasiti aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.