Cum arata Rusia nefardata a lui Putin?

Jurnalista Anna Politkovskaia a fost o persoana curajoasa, devotata meseriei sale si adevarului. Un adevar pe care n-a ezitat sa-l scoata la iveala si pe care “cei multi” aveau dreptul sa il stie. Volumul sau “Rusia lui Putin” (Editura Meditatii) este inca un pas in demascarea regimului inuman al lui Vladimir Putin si in daramarea mitului acestui lider pe care unii compatrioti sau cetateni ai altor state il vedeau in culori favorabile.

Reportajele si anchetele Annei Politkovskaia ne duc in mizeul unor probleme grave, precum razboaiele cecene, tragedia de la teatrul Nord-Ost si multe alte evenimente dezastruoase. Jurnalista ne arata prin portrete emotionante cum traiesc soldatii rusi, ce viata plina de privatiuni au cadrele inferioare si cum sunt ele umilite de superiori. Sau cum, dimpotriva, cadre superioare aflate in zone geografice imposibile, oameni cu educatie si experienta care ar apara Rusia pana in panzele albe, sunt desconsiderati, platiti prost, fortati sa traiasca in conditii groaznice.

Pe langa starea deplorabila a armatei, Anna Politkovskaia face sapaturi si in sistemul judiciar, prezentandu-ne cazuri absolut ametitoare, in care justititia nu misca un deget pentru oamenii simpli si in care singurii ascultati sunt banii si ordinele venite direct pe filiera politica. Jurnalista condamna coruptia care domina toate sectoarele vietii publice, ii condamna pe politistii care le fac inscenari unor oameni nevinovati si ii forteaza sa recunoasca lucruri pe care nu le-au facut (procedee specifice epocii comuniste), arata transformarile suferite de diverse persoane de-a lungul regimului sau (unii au invatat sa “se descurce”, in timp ce altii, persoane intelectuale si cu perspective stralucite au fost strivite de sistem), il condamna, mai presus de orice, pe Putin, care nu este nici pe departe interesat de soarta poporului, de bunastarea lui, de lupta impotriva coruptiei, ci a ramas in sinea lui tot un “spion KGB”.

Lupta impotriva terorismului, pe care acesta o sustine sus si tare cu fiecare ocazie, nu este decat un pretext pentru a-i elimina linistit pe toti cei care il incurca, pentru a incalca drepturile si libertatile oamenilor, mai ales daca sunt ceceni sau suspecti de a avea radacini sau legaturi cu acestia, pentru ca statul, nu-i asa, este mai presus de orice interes individual. Un om ingust la minte, razbunator, lipsit de emotii, incapabil sa poarte dialoguri (pentru ca atunci cand vrei sa supui, tii monologuri si dai ordine care nu se discuta), inconjurat de oameni gata sa-i faca pe plac – asa este caracterizat fostul lider de la Kremlin, care, uimitor sau nu, a fost ales de doua ori presedinte, in ciuda tuturor problemelor pe care Rusia le-a avut sub conducerea lui.

Anna Politkovskaia stie ca poporul ei ar dori o schimbare, dar mai stie si ca nimeni nu are curajul sa o faca, pentru ca rusii sunt prea amortiti, iar pe cei din afara nu ii intereseaza oricum soarta lor. Insa dorinta ei de mai bine dainuie si prin ceea ce dezvaluie, prin scrisul ei incearca sa faca lumina in mintile obosite ale compatriotilor sai: “Nu se poate sa stam linistiti si sa urmarim cum deasupra Rusiei coboara o noua iarna politica, pentru alte cateva decenii. Le dorim din toata inima libertate copiilor si nepotilor nostri, de aceea tanjim dupa un dezghet in viitorul apropiat, dar noi si numai noi putem schimba climatul politic in Rusia. Ar fi absurd si nerealist sa asteptam ca un alt dezghet sa vina dinspre Kremlin, ca pe timpul lui Gorbaciov, iar Vestul nu ne ajuta nici el. Reactiile fata de metodele “antiteroriste” ale lui Putin sunt destul de modeste, iar Rusia se dovedeste a fi, in cea mai mare parte, pe placul Occidentului: caviarul, votca, gazele naturale, petrolul, ursii care danseaza pe sarma, practicantele unei anumite meserii…”

Pentru articolele ei indraznete, pentru lupta ei constanta impotriva minciunilor tesute frumos, pentru sensibilitatea si darzenia de care a dat dovada mereu, Anna Politkovskaia nu putea sa ramana nepedepsita. Pe 7 octombrie 2006 a fost gasita impuscata in blocul in care locuia si nimeni nu a fost condamnat pentru aceasta fapta. Editura Meteor Press i-a dedicat o seama de evenimente jurnalistei ruse disparute violent dintre noi acum cinci ani, sub titlul “O luna cu Anna”. In aceasta seara va avea loc ultimul eveniment din aceasta serie.

Share

One thought on “Cum arata Rusia nefardata a lui Putin?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.