Lunea de carte spaniola: “Cazuti din cer” de Ray Loriga

Curtea Veche Publishing si Institutul Cervantes va invita luni, 7 noiembrie, de la ora 18.00, la Ceainaria Carturesti (Str. Arthur Verona, nr. 13-15, parter) la dezbaterea volumului “Cazuti din cer” de Ray Loriga, aparut in traducerea lui Florin Galis.

Dezbaterea va fi moderata de Iulia Popovici si ii va avea ca invitati pe Adrian Dobrescu, Florin Galis, Stefania Nalbant, Cristina Rusiecki, se mai precizeaza in comunicatul editurii. Evenimentul are loc in cadrul “Lunii de carte de limba spaniola” initiate de Institutul Cervantes.

Despre Ray Loriga s-a spus ca este “starul rock al literaturii europene” (The New York Times). Cartile sale sunt o combinatie de poezie, divertisment si morala, iar personajele lui sunt, aproape fara exceptie, adolescenti rebeli, care se razvratesc impotriva societatii intr-un fel sau altul.

“Cazuti din cer”, romanul lui Ray Loriga, publicat de editura Curtea Veche in anul 2010 in traducerea lui Florin Galis, confima “vocea unei noi generatii” (The Daily Telegraph). Scriitura este foarte dinamica, firul narativ este plin de intamplari si problematici, iar limbajul este unul accesibil, remarcabil prin franchete si nonconformism. Pe de o parte povestea adolescentului criminal care fuge cu o fata, pe de alta parte fratele si mama lui, ce devin subiect de reality show, pun sub semnul intrebarii legatura dintre bine si rau, credinta si necredinta in Dumnezeu, prefacatorie si minciuna.

“Cazuti din cer” are si foarte multe pasaje cinematografice, pe care Loriga nu le-a lasat sa se odihneasca prea mult intre copertile cartii, ci le-a transformat intr-un film regizat chiar de el (La pistola de mi hermano, 1997), in care apare si Viggo Mortensen. Filmul infatiseaza in imagini o lume plina de obligatii si de constrangeri care scot in evidenta ceea ce se afla in spatele ei: adica nimic.

“Cazuti din cer” de Ray Loriga face parte dintr-o campanie ampla de promovare a literaturii contemporane de limba spaniola, desfasurata de Curtea Veche Publishing cu sprijinul Ambasadei Spaniei in Romania. Campania desfasurata in luna octombrie si in prima parte a lunii noiembrie incearca, prin sloganul Literatura contemporana urmeaza calea clasica: scrie acum, apoi asteapta, sa aduca dorinta de a (re)descoperi literatura contemporana de limba spaniola.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *