“Margin Call”: cum a inceput criza economica

“Margin Call” e un termen din lumea brokerilor, care are legatura cu deprecierea valorii unui cont si cu o formula calculata de cei care detin contul respectiv. Criza economica mondiala, asa cum este ea ilustrata in filmul cu acelasi nume ca termenul de mai sus, a pornit in 2008 de la o astfel de situatie.

Mai precis, o mare firma de investitii de pe Wall Street descopera pur intamplator, cand un angajat e concediat si munca lui este preluata de un fost subaltern, tanar si entuziast, ca tot ceea ce are ea de vanzare nu mai are valoare. Asa ca mai-marii firmei decid sa vanda la foc continuu pana cand cumparatorii se prind ca situatia e ciudata. Dar, pentru acestia din urma, cand se vor prinde va fi deja prea tarziu.

Cum spune seful cel mare, John Tuld (interpretat cu mare arta de Jeremy Irons), in acest gen de afacere “trebuie sa fii primul, sa fii mai destept sau sa trisezi”. Cum el nu triseaza si nici nu se bazeaza foarte tare pe capacitatile intelectuale, i se pare cel mai firesc sa adopte strategia ramasa: aceea de a fi primul. Si daca a fi primul inseamna a parasi corabia atunci cand se scufunda, lasandu-i pe altii sa se inece, atunci asta e. Cel care incearca sa evite catastrofa cu efecte globale este Sam Rogers (Kevin Spacey), insa decizia finala nu este a lui si, chiar daca vrea sa renunte ulterior la a mai lucra pentru Tuld, puterea banului va fi mai mare decat intentiile lui nobile.

Ceea ce filmul surprinde de fapt este prima zi a crizei mondiale, aratandu-ne cum deciziile luate de o mana de oameni afecteaza soarta lumii intregi. Ceea ce se subliniaza este faptul ca persoanele care lucreaza in aceste firme de pe Wall Street traiesc intr-o lume total diferita de a noastra. Aceste firme invart pe degete finantele lumii, fac munti de bani si indiferent de loviturile primite cad mereu in picioare. Ce ma intereseaza pe mine oamenii obisnuiti? arunca sarcastic Will Emerson (Paul Bettany), unul dintre angajatii firmei care declanseaza criza prin actiunile ei. Isi cumpara case imense pe care nu si le permit, fac credite aiurea si habar n-au de existenta noastra; ne observa si arunca vina pe noi abia cand situatia se inrautateste si asta tot din cauza lor.

“Margin Call/Panica pe Wall Street” e un film de gheata. N-o sa vedeti cine stie ce efuziuni emotionale ale personajelor, cine stie ce izbucniri, asa cum credeam ca o sa se intample. Chiar daca situatia in care se pomenesc este dintre cele mai rele si fiecare cauta un vinovat, membrii comitetului de conducere nu striga unii la altii, nu arunca scaune prin geam, nu fac atacuri de panica. Toata lumea isi vorbeste civilizat, calculat, iar tensiunea li se ridica tuturor doar atat cat e necesar ca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru a-si salva propriile funduri. Singurele “scapari” care ne arata ca si finantistii sunt oameni sunt lacrimile unui tanar angajat care urma sa fie concediat si cele ale lui Sam, atunci cand ii moare cainele. Atat. In rest, lucrurile se rezolva calm, precis, cu mult sange rece. Oamenii obisnuiti? N-au decat sa se duca de rapa.

Multumim Ro Image pentru invitatia la vizionare si va invitam la premiera filmului, care va avea loc pe 4 noiembrie, in urmatoarele orase si sali:

Bucuresti: The Light Cinema, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Digiplex Baneasa, Movieplex
Cinema City: Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Arad, Braila
Cortina Oradea

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.