Documentare romanesti din anii ’50-’60 la TVR Cultural

TVR Cultural va propune pentru vineri, 4 noiembrie, de la ora 20.00 emisiunea “Despre documentar… inca ceva in plus”, moderata de prof.univ.dr. Laurentiu Damian. Invitata editiei va fi Marilena Iliesiu.

Regizorul ale carui filme vor putea fi vizionate in aceasta seara face parte din grupul de cineasti care au marcat documentarul anilor ’50-’60, cineasti pentru care documentarul a devenit “un mod de existenta”. Din galeria de nume sonore ce apartin acestei generatii (Titus Mesaros, Mircea Saucan, Slavomir Popovici, Alexandru Boiangiu, Nina Behar, Florica Holban, Erich Nussbaum, Sergiu Nicolaescu, Jean Petrovici, Dumitru Done, Paul Orza), editia de astazi se opreste la Ion Bostan.

Regizor cu o filmografie impresionanta, Ion Bostan a realizat 124 de filme, a fost distins cu peste 40 de premii internationale si alte numeroase premii nationale.

Rigoarea stiintifica – ce-l consacra prin marile filme dedicate mirificei Delte a Dunarii carora le confera caracterul de studiu vizual, insotit de un comentariu si el riguros si de putina poezie – se regaseste si in filmul din 4 noiembrie “Histria, Heracleea si lebedele”.

Chiar daca tema predilecta a acestui mare regizor – unul dintre fondatorii scolii romanesti de film documentar – a fost Delta Dunarii, unde si-a petrecut o mare parte din viata, Ion Bostan a fost preocupat nu doar de filmul stiintific, ci si de documentarul de arta, de eseul cinematografic si chiar de documetarul ancheta, realizand in 1968 un film consacrat profesorului dr. Marinescu, cel care a folosit pentru prima oara in lume aparatul de filmat in cercetarile medicale: “Pe urmele unui film disparut”.

Din seria de filme realizate de catre regizorii generatiei sale in Studioul Alex Sahia, dedicate unor mari actori, scriitori, muzicieni – adevarate portrete cinematografice, care astăai isi au valoarea lor de cronica – veti viziona un film realizat de Ion Bostan in 1952, dedicat marelui compozitor George Enescu: “Livenii lui Enescu”.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *