Elvis Costello a ajuns in sfarsit in Bucuresti

Prezent pentru prima data in Romania joi, pe 3 noiembrie, cantaretul si compozitorul britanic Elvis Costello si-a intampinat admiratorii cu un bagaj de energie. Cei prezenti la Sala Palatului (printre care s-au numarat si Kevin Costner, Horia Brenciu si Berti Barbera) au avut ocazia sa asculte o selectie muzicala care a acoperit cele aproape patru decenii de activitate ale legendarului artist, intr-o atmosfera desprinsa parca din pub-urile irlandeze.

Despre Elvis Costello – nascut Declan Patrick MacManus – se pot spune multe, insa si mai multe se pot spune despre activitatea sa artistica. Din 1977 pana in prezent, el a experimentat stiluri varitate de muzica, precum pub rock, rock’n’roll, punk, new wave, pop, jazz, toate confirmandu-i statutul de legenda de nivelul lui Bob Dylan sau Beatles-ilor. In argumentarea valorii si complexitatii sale vin premiile si nominalizarile pentru coloana sonora a mai multor filme, cea mai cunoscuta fiind nominalizarea la Oscarul din 2004, la categoria Best music/Original song, pentru melodia “Scarlet Tide” din “Cold mountain”.

“I’ve finally made it to Bucharest!” – acestea au fost cuvintele adresate de Elvis Costello publicului roman dupa ce a cantat primele doua piese, pentru ca apoi sa il prezinte pe invitatul sau special: el insusi. 🙂 In cele aproape doua ore de show, britanicul si-a demonstrat maiestria in manuirea celor trei chitare care l-au insotit, dar si in folosirea amplificatoarelor si sintetizatoarelor smulgand spectatorilor reprize de aplauze. Desi la un moment dat armonizarea uneia dintre chitare i-a creat probleme, Costello nu s-a lasat impresionat, el continuandu-si natural evolutia. In plus, a emanat permanent energie in sala, iar la aceasta publicul nu a ramas indiferent.

Prin melodiile alese, cantaretul a evocat si ilustrat atmosfera de pub irlandez, pub-ul fiind chiar locul unde si-a inceput cariera muzicala. Mai vechi sau mai noi, originale sau cover-uri, elementele selectiei au avut rolul de a acoperi cam tot registrul in care se incadreaza muzica lui Elvis Costello, de la pub rock la rock’n’roll si apoi la punk. Printre piesele cu care a venit in bagajul plin cu buna dispozitie s-au numarat “Veronica”, “Peace, love and understanding”, “Alison”, “Fever” sau “A slow drag with Josephine”. Nu a lipsit nici melodia cu care este asociat cel mai des artistul, “She”, de pe coloana sonora a filmului “Notting Hill”.

Dincolo de ce s-a auzit pe scena Salii Palatului si de gusturi muzicale, omul si artistul Costello a lasat si in Romania o impresie buna in urma. Foarte natural, jovial, cu o voce impresionanta si, evident talentat, Elvis Costello nu este deloc o prezenta banala, iar piesele lui suna foarte bine live. In final a bisat in forta, asa cum se cuvine, cu “Pump it up”. Iar alegerea s-a dovedit a fi numai buna pentru a-si face fanii sa il mai asculte si cu alte ocazii, britanicul exprimandu-si astfel intentia de a reveni in Romania.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.