“Cazuti din cer”, izgoniti din Rai

Curtea Veche Publishing, Institutul Cervantes si Ambasada Spaniei aduc in atentia cititorilor sectiunea spaniola a colectiei Byblos, al carei scop este promovarea literaturii contemporane in traducere romaneasca. Publicata in 2010 si inclusa in colectie, cartea “Cazuti din cer” a scriitorului, scenaristului si regizorului Ray Loriga este un roman al fugii de realitate, de consecinte, de propriul eu si de Dumnezeu.

Jorge Loriga Torrenova, cunoscut ca Ray Loriga, s-a nascut in 1967, la Madrid. A facut parte, impreuna cu Pedro Almodovar, din “La Movida”, miscarea madrilena de avant cultural si economic in perioada de tranzitie de dupa moartea lui Franco. Tot impreuna cu Almodovar a lucrat si la filmul “Carne tremula”, din 1997. In acelasi an, Ray Loriga a regizat “La pistola de mi hermano” (Pistolul fratelui meu), ecranizarea romanului “Cazuti din cer”. “My Brother’s Gun” – varianta engelza – este prima carte publicata de Ray Loriga in Marea Britanie.

La primul contact – mai ales cu titlul romanesc “Cazuti din cer” – cititorul este trimis cu gandul la o atmosfera celesta, insa lecturand, va descoperi dramele ascunse in ruperea de paradisul imaginat. Personajele se dezic de Dumnezeu si se comporta ca niste adami izgoniti din cer intr-o lume in care au fost abandonati. Lasati sa-si traiasca la intamplare soarta pe care o considera nedreapta, ei fug din nou de propria soarta. Dar pana unde poti fugi de destin si unde te poti ascunde de Dumnezeu? Angelici si malefici in acelasi timp, protagonistii incearca in zadar sa fenteze cursul lucrurilor. Insa in cele din urma fiecare isi primeste rasplata si, in cazul in care isi continua viata, va trai marcat de intamplarile prin care a trecut.

Asa cum era de asteptat, activitatea cinematografica a lui Ray Loriga se intersecteaza cu scrisul si ii influenteaza stilul. Povestea se deruleaza ca un film, fiind abordata din mai multe perspective. Pe de o parte fratele mai mic si mama ucigasului, care sunt nevoiti sa traiasca cu stigmatul de a fi rude cu un criminal. Existenta lor continua intr-un mod straniu, incercand sa-si justifice nevinovatia, purtand vina de a face parte din aceeasi familie cu el. Sunt supusi analizelor, interogatoriilor si interviurilor de tot felul pentru a li se descoperi pornirile criminale pe care le-ar putea avea.

Pe de alta parte este prezentat, el, ucigasul fugar cu chip angelic. Fuge de lume in lume, dar si de Dumnezeu. Rapeste o fata, la randul ei angelica, care se indragosteste nebuneste de el. Si fug impreuna pana cand o abandoneaza inainte de finalul drumului si al vietii lui. Ajuns la capat, cu un singur glont ramas in pistol si inconjurat de politisti, alege sa traga in sus. Poate spre divinitatea care l-a abandonat, spre cerul din care a fost alungat si de unde a picat. Insa povestea nu vrea sa se opreasca aici, E dusa mai departe de marturiile adunate de politie, de amintirile familiei, ale fetei, de gandurile ucigasului, de presa dornica sa rascoleasca in sufletele lor.

Desi are putin peste o suta de pagini, cartea este incarcata de simboluri care abia astepata sa fie descoperite. Pe seama lor poti dezbate ore intregi fara sa le epuizezi, astfel incat dupa ce termini de citit inca mai cauti sa descifrezi semnificatiile ascunse de autor printre randuri.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *