Cat de inteligenti emotional sunteti? Testati-va EQ-ul!

Meteor Press a editat in aceasta toamna volumul “Testati-va EQ-ul” de Philip Carter, o carte care cuprinde 22 de teste prin care fiecare dintre noi ne putem evalua inteligenta emotionala.

Daca testele care sa determine IQ-ul unei persoane sunt deja celebre, Philip Carter arata ca si EQ-ul – coeficientul de inteligenta emotionala – este de mare importanta in evaluarea unei persoane si din ce in ce mai multi angajatori utilizeaza si teste care sa vada cat de empatici sunt viitorii angajati, cat de bine se cunosc pe ei insisi si cat de bine inteleg reactiile celorlalti. EQ-ul, spune autorul, reprezinta “abilitatea unui individ de a-si constientiza emotiile personale si de a constientiza emotiile altor oameni”. Iar faptul ca ai un IQ mare nu inseamna deloc ca esti si inteligent emotional, ca iti intelegi propriile sentimente sau pe ale celor din jur.

Cele 22 de teste propuse de Carter se refera la aspecte precum taria de caracter, inteligenta sociala, optimismul si pesimismul, increderea in sine, diplomatia, obsesiile si multe alte elemente prin care o persoana se poate evalua pe sine in ceea ce priveste latura emotionala a personalitatii. Fara a fi moralizator sau drastic, autorul explica dupa fiecare test ce inseamna rezultatele obtinute si care ar fi drumurile bune pe care ar putea sa apuce o persoana pentru a avea succes in lumea emotiilor, nu doar in cea a logicii. In plus, motto-urile presarate la inceputul anumitor capitole sunt inspirat alese, iar multe dintre ele va vor face sa zambiti, de exemplu: “Optimistul este acela care incepe sa rezolve un careu de cuvinte incrucisate folosind un stilou.”

Cel mai interesant mi s-a parut capitolul despre lateralitate, in care autorul analizeaza caracteristicile celor doua emisfere ale creierului, relatia dintre ele si importanta pe care accesarea ambelor emisfere ar trebui sa o aiba pentru toata lumea, pentru ca daca acestea “lucreaza” impreuna sunt mai eficiente: “Inainte de a incepe sa functioneze, subconstientul emisferei drepte are nevoie de combustibilul sau datele care au fost introduse in emisfera stanga, colationate si procesate de aceasta”.

Mai multe despre carte gasiti aici, unde puteti da si comanda.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *