Un irlandez aduce in Bucuresti “Vocile din Cimitirul Vesel”

Ambasada Irlandei, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Culture Ireland si Filarmonica George Enescu va invita sa luati parte la un concert deosebit: “Vocile din Cimitirul vesel”, compus de irlandezul Shaun Davey. In premiera in Bucuresti, concertul – la care vor participa 180 de instrumentisti si solisti vocali romani si irlandezi de prima marime – va avea loc la Ateneul Roman, pe 29 noiembrie. Detaliile despre ora si bilete vor fi comunicate in curand.

Cei sapte solisti irlandezi care vor participa ii includ pe legendarul cimpoier Liam O’Flynn si pe solista vocala Rita Connolly. Dirijorul principal al Irish National Concert Orchestra, David Brophy, va dirija Orchestra Romana de Tineret, Corul barbatesc al Facultatii de Teologie ‘Andrei Saguna’ din Sibiu (50 voci), si Corul mixt al Catedralei Ortodoxe din Sibiu (60 voci).

Shaun Davey este unul dintre cei mai importanti compozitori ai Irlandei. Nominalizat la premiile BAFTA si Tony, el este primul compozitor care a introdus instrumentul uillean pioer intr-o orchestra simfonica, in cadrul unei creatii de neuitat din 1980, “The Brendan Voyage”. A vizitat Romania in 2008 pentru a explora conexiunea dintre vechea cultura romaneasca si traditiile celte.

Textele memoriale in cinstea mortilor, imaginile sculptate si culorile stralucitoare de pe crucile Cimitirului Vesel angajeaza simturile si bucuria de a trai a celor vii. Epitafurile simple fac acelasi lucru: variaza intre lejer si amuzant, intre sensuri profunde si universale, in care decedatii ii vorbesc direct privitorului. Aceste inscriptii mi-au oferit o colectie de versuri pe care le-am transpus in muzica si poate, astfel, am creat un punct de intalnire intre oamenii din Romania si Irlanda.

Shaun Davey

Concertul “Vocile din Cimitirul vesel” a mai fost prezentat in Romania in vara lui 2010. Premiera irlandeza, in noiembrie 2010, a avut loc in fata unei audiente de 1.000 de persoane, la Catedrala St. Patrick din Dublin si s-a finalizat prin primirea artistilor de catre fostul Presedintele Irlandei, Mary McAleese, la resedinta sa oficiala (Aras an Uachtarain).

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *