30 noiembrie-6 decembrie: Festivalul de Film Romanesc de la New York

Cea de-a sasea editie a celei mai importante manifestari dedicate filmului romanesc peste hotare, Festivalul de Film Romanesc de la New York, va avea loc in perioada 30 noiembrie – 6 decembrie, la Film Society of Lincoln Center.

Organizata de Institutul Cultural Roman din New York si Film Society of Lincoln Center, in colaborare cu Festivalul International de Film Transilvania, aceasta editie va fi dedicata memoriei criticului de film Alex Leo Serban.

Fondat in 1969, Film Society of Lincoln Center este unul dintre principalii promotori de peste Ocean ai cinematografului independent american si mondial si este activ implicat in sustinerea tinerilor cineasti de pretutindeni.

Corina Suteu, directorul ICR New York, initiator si presedinte al Festivalului Filmului Romanesc, declara:

“Nu exista recompensa sau recunoastere mai importanta decat invitatia din partea Film Society of Lincoln Center de a deveni parteneri in organizarea festivalului, incepand din acest an. Faptul ca munca noastra constanta in jurul operei notabile a Noului Val a primit o asemenea legitimare institutionala ma face foarte increzatoare. De asemenea, cred ca acesta este doar inceputul.”

Daca editiile precedente ale festivalului aduceau in prim-plan cele mai bune filme romanesti recente, cea de-a sasea editie merge ceva mai departe, prezentand, in premiera pe durata unei saptamani, atat filme recente, precum “Morgen” (r. Marian Crisan), “Principii de Viata” (r. Constantin Popescu), “Loverboy” (r. Catalin Mitulescu), “Periferic” (r. Bogdan George Apetri) sau “Manusi Rosii” (r. Radu Gabrea), cat si o gama larga de programe speciale menite sa ofere o perspectiva ceva mai ampla asupra cinematografului romanesc.

Directorul Artistic al Festivalului Filmului Romanesc de la New York, Mihai Chirilov, declara:

“Selectia de filme noi din acest an arata ca in filmul romanesc exista loc pentru inovatii, dincolo de estetica ultra-cunoscuta si premiata a recentului val de filme autohtone. Intr-un fel sau altul, personajele din aceste filme sunt provocate sa mearga dincolo – de granite, de rutina, de realitatea imediata, chiar si de ele insele. Alaturi de aceste filme, in program se regasesc titluri valoroase din trecut, care merita sa fie redescoperite, pentru a completa imaginea cinematografului romanesc de astazi.”

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.